• 1 miska:
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru Dark Muscovado
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 miska:
  • 2 łyżki masła (stopionego)
  • 1 łyżka mleka
  • rozgniecione dojrzałe banany (1 szklanka = ok. 2-3 bananów, w zależności od wielkości)
  • 1 ubite jajko
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • trochę startej skórki z limonki

Chleb* jest tak pyszny, że spokojnie można go jeść bez dodatków, jak ciasto.

1. W jednej misce wymieszajcie składniki suche, tj. mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól.

2. Dojrzałe banany rozdrobnijcie widelcem na miazgę.

3. Ubijcie jedno jajko na gładką masę.

4. Na patelni rozpuśćcie 2 łyżki masła.

5. W drugiej misce połączcie pozostałe składniki, tj. banany, masło, mleko, jajko, skórkę z limonki i orzechy włoskie.

6. W pojemniku umieśćcie obydwie masy – najpierw suchą, później mokrą.

7. Wstawcie pojemnik z mieszanką do wypiekacza i nastawcie program ‚szybkie pieczenie’ (1:40 min).

Smacznego!

*upieczony w wypiekaczu Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319)