Wytrawne gofry z serem i kiszonymi patisonami.
Gofry to zawsze dobry pomysł, szczególnie na weekendowe śniadanie, a te w wydaniu bezglutenowym są świetnym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Pieką się łatwo, nie sprawiają najmniejszych kłopotów, a z rodzajami mąki i dodatkami można dowolnie eksperymentować. Jeżeli placki lub naleśniki bez glutenu sprawiają Ci problem, zacznij od gofrów, a przekonasz się, jakie to proste.
Gofry zwykle kojarzą się z deserem (albo przynajmniej z czymś słodkim, często podawanym z owocami). My najbardziej lubimy je w wersji wytrawnej, dlatego najczęściej przyrządzam je właśnie w ten sposób.
Zeszłej zimy pokazywałem Wam przepis na gofry pomarańczowe z matiasami w bakaliach, a tym razem dodałem do ciasta więcej aromatycznych przypraw i podałem gofry najprościej, z kilkoma składnikami z lodówki i spiżarni. Gwiazdami wśród dodatków są tu domowe przetwory: przepyszne kiszone patisony i suszone pomidory, przy których bledną wszelkie sklepowe gotowce. Ser to znakomity Queijo da Ilha Terceira, który przyjechał z nami z Azorów. Waży okrągły kilogram, powstaje z surowego krowiego mleka i smakuje jak marzenie. Portugalskie sery z niepasteryzowanego krowiego mleka, z miękkim środkiem i elastyczną (często niejadalną) skórką, mają tak charakterystyczny smak, że trudno pomylić je z czymkolwiek innym. Kiedy będziesz na zielonych wyspach, miej ten ser na uwadze. Bardzo dobrze znosi transport ✈️ Możesz go zastąpić dowolnym innym serem dobrej jakości, świetnie sprawdzi się choćby brie lub camembert.
Wytrawne gofry z serem i kiszonymi patisonami – SKŁADNIKI na ok. 5-6 gofrów:
Ciasto na gofry
- 200 g mąki owsianej bezglutenowej
- ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
- 1 łyżeczka białej gorczycy, roztartej w moździerzu
- 1/4 łyżeczki soli, roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki
- kilka garści rukoli
- kilka plastrów sera dobrej jakości
- kiszone patisony (mój przepis znajdziesz w październikowym wydaniu Magazynu Kuchnia)
- suszone pomidory, najlepiej domowe (przepis)
- bazylia lub inne świeże zioła
Wytrawne gofry z serem i kiszonymi patisonami – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy roztarte w moździerzu. Na patelni rozpuść masło.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
- Nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
- Zamknij pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, u mnie pieczenie trwa 10 minut.
- Na ciepłe gofry wyłóż rukolę, plastry sera, suszone pomidory i pikle.