Lody z czarnej porzeczki – wegańskie, trzy składniki.
Domowe lody z czarnej porzeczki są naprawdę niezwykłe, ten smak nie ma sobie równych. To kwintesencja letniego orzeźwienia! Kwaskowate, pękające od soku małe czarne owocki są świetnym materiałem na lodowe desery; czerwone zresztą też. Spróbuj koniecznie.
Technicznie rzecz biorąc, lody porzeczkowe z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki. Jeżeli wolisz tradycyjne lody zamiast wegańskich, użyj zwykłej śmietany lub jogurtu.
Nowa maszynka do lodów Zyle
Od kilku tygodni używam nowej maszynki do lodów Zyle, która od poprzedniego modelu różni się większą pojemnością (1000 ml zamiast dotychczasowych 700 ml) i nowym designem obudowy w stylu vintage. Jestem z niej bardzo zadowolony. Urządzenie ma te same zalety, co poprzednia wersja – jest bardzo proste, intuicyjne i wygodne w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. Nowa maszynka Zyle, choć nieco powiększona, wciąż pozostaje jednym z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej niewątpliwą ozdobę.
Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?
Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:
- lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
- nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
- w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
- nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
- w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
- alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.
Teraz obydwie maszynki do lodów Zyle (małą lub dużą) kupisz aż o 200 zł taniej! Sprawdź: oferta specjalna Ronic.
Lody z czarnej porzeczki – SKŁADNIKI na ok. 8-10 gałek:
- 500 g czarnej porzeczki (poza sezonem może być mrożona)
- 300 g jogurtu kokosowego (wegańskiego) lub innego, może być też jogurt grecki albo zwykły jogurt naturalny bez cukru
- 50 g erytrytolu (lub więcej w razie potrzeby) – to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie; zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- ok. 100 ml wody (porzeczki są bogate w pektyny, dlatego mus ze zmiksowanych owoców jest bardzo gęsty, a woda ułatwia pracę blendera)
- świeża mięta do dekoracji
Lody z czarnej porzeczki – PRZEPIS:
- Porzeczki przepłucz, oderwij od szypułek, przełóż do kielicha blendera i zmiksuj z pozostałymi składnikami (jogurt, erytrytol, woda) na idealnie gładki mus. Używam blendera Ronic Zyle Led II. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej słodzidła (erytrytolu, fruktozy lub cukru), jeżeli uznasz, że jest taka potrzeba.
- Przełóż masę do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. W przypadku maszynki do lodów Zyle wystarczy zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie soft (jak tutaj) albo hard.
- Po zakończeniu pracy maszynki do lodów, deser mrożony w trybie soft jest gotowy do spożycia, choć nie ma tak zwartej konsystencji jak lody mrożone w trybie hard. Jeżeli chcesz uformować lody w kulki przy pomocy gałkownicy, przełóż masę do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 1-2 godziny.
- Lody podaj z miętą.
Witam Czy misa w maszynce do lodów jest wyjmowana?