Barbeito Sercial Old Reserve 10.
Vinhos Barbeito to przedsiębiorstwo relatywnie młode, bo założone w roku 1946 przez Mário Barbeito de Vasconcelos, i wciąż prowadzone przez familię Barbeito, tyle że dziś już w kooperacji z japońskim kontrahentem, dzięki któremu Barbeito od lat z impetem podbija japoński rynek. Japonia konsumuje już ok. 70% sprzedaży Barbeito. Trzeba się spieszyć, za kilka lat może być jeszcze trudniej. W roku 1985 stery po Mário Barbeito przejęła w pełnym zakresie jego córka Manuela de Vasconcelos, porzucając przejściowe zaangażowanie firmy w hurtowy eksport madery, który okazał się drogą donikąd, i kontynuując politykę ojca w obszarze produkcji (wina butelkowane jako podstawa obrotu) oraz budowy relacji z odbiorcami. W latach ‘80 ubiegłego wieku w Barbeito zdano sobie sprawę, że stawianie na ilość (eksport hurtowy w beczkach) bezpośrednio szkodzi jakości produkowanego wina. Firma przez kilka lat dojrzewała do decyzji o pełnej zmianie profilu i zaprzestaniu handlu hurtowego, co finalnie nastąpiło w roku 1991, gdy do spółki dołączył Ricardo Diogo Vasconcelos Freitas. Rok 1991 zapoczątkował serię zmian w Barbeito, wśród których kluczowe miejsce zajęła ściślejsza współpraca z rodziną Kinoshita, z którą firma utrzymywała bliskie relacje zarówno handlowe, jak i osobiste od roku 1967. Od tej chwili Vinhos Barbeito koncentruje swe wysiłki na produkcji, starzeniu i kupażach win wysokiej jakości. Dziś krótkie serie i butelki madery wyprzedawane na pniu to ich znak rozpoznawczy. Powtarzalny produkt wysokiej jakości w ściśle limitowanej serii to najlepsza recepta na luksusowy status wytwarzanego wina. I prosta droga do międzynarodowego sukcesu, który Barbeito już osiągnęła, a wciąż walczy o więcej.
Obecnie, głównym enologiem Barbeito pozostaje Ricardo Freitas, a motto firmy brzmi: produkować wina dobrej jakości o niepowtarzalnym stylu. By osiągnąć ten cel, Barbeiro skupuje najlepsze winogrona od lokalnych rolników (własnych winorośli, jak każdy producent na Maderze, nie ma zbyt wiele), starając się pozyskać ich do współpracy na stałe. Specyfika uprawy winorośli na wyspie (a tylko z tych, ściśle określonych szczepów, wytwarzana jest madera) polega na tym, że plantacje są maleńkie i bardzo rozproszone. Liczy się dosłownie każdy krzew i skrawek ziemi. Nie ma tu winnic jak w Douro, Dão czy Alentejo. Jest 500 ha upraw, należących do około 1700 (!) gospodarstw, uprawiających winorośle 7 szczepów: Bual (Boal), Malvasia, Tinta Negra, Verdelho, Sercial, Bastardo i Terrantez. Trzy ostatnie są najcenniejsze i powstają z nich najbardziej niezwykłe wina. Nawet jeżeli mini plantację uda się sfotografować w sposób sugerujący, że jest inaczej, to tylko fatamorgana. Madeiras, choćby przez trudność w pozyskaniu surowca i malejącą dostępność szczepów od dawna zagrożonych (Sercial, Terrantez, Bastardo) muszą być niszowe i drogie. Odwdzięczają się wspaniałym smakiem i długotrwałą przydatnością do spożycia po otwarciu butelki. Proces produkcji (czyli kontrolowane powolne utlenianie) sprawia, że otwartą maderę (w przeciwieństwie do porto) bez straty dla jakości trunku możesz przechowywać rok, dwa lub nawet dłużej.
Barbeito wytwarza jedne z najlepszych madeiras w ogóle, a Sercial to nasza ulubiona odmiana winorośli z Madery, z której powstają najwspanialsze wytrawne wina, dlatego z zestawu starzonych dziesiątek Barbeito najczęściej wybieramy właśnie Barbeito Sercial Old Reserve 10. Madera ta powstaje w 100% z gron szczepu Sercial, pochodzących z różnych – typowych dla Madery – mikro winnic, rozlokowanych na obszarze gmin Jardim da Serra i Ribeira da Janela. Winogrona z ręcznego zbioru tłoczone są w prasie ciągłej, zatrzymanie fermentacji następuje z chwilą osiągnięcia pożądanego stopnia słodkości (który w przypadku Sercial jest ujmująco niski) poprzez dodanie wysokoprocentowego neutralnego alkoholu (96%). Sercial Old Reserve leżakował w beczkach z francuskiego dębu od 10 do 14 lat, dojrzewając tradycyjną metodą canteiro. Filtrowany przed butelkowaniem.
Madera Barbeito Sercial 10 Old Reserve ma bursztynowy kolor. Zachwyca wyraziście bogatym bukietem pełnym suszonych owoców, żywicznej sosny, drewna, liści pomarańczy. Mamy tu sporo świeżości, delikatnie słone nuty, mineralną teksturę, cudną i przyjemnie odurzającą kwasowość. Do tego mocno wytrawny, długi i wyjątkowo trwały posmak. Rewelacja, Sercial nie ma konkurencji. Znakomita madera sama w sobie, doskonała zarówno jako aperitif, jak też deser lub po prostu sauté. Świetnie połączy się również z ostrygami, ośmiornicą i innymi owocami morza, twardymi serami w rodzaju dojrzałych Parmigiano Reggiano czy Pecorino, z umamiczną roślinną kuchnią typu duszone leśne grzyby z czosnkiem i oliwkami.
Nazwa: Barbeito Sercial Old Reserve 10
Kraj: Portugalia
Region: Madeira
Rodzaj: madera, wytrawne
Szczepy: 100% Sercial
Moc: 19%
Wino kupiliśmy w Vinhos Barbeito na Maderze