Blandy’s Verdelho 5 Years Old Madeira.

Blandy's Verdelho 5 Years Madeira

Madera to nie tylko portugalska, przepięknie górzysta wulkaniczna wyspa na Atlantyku, ale też jedno z najbardziej charakterystycznych i (subiektywnie) jedno z najsmaczniejszych win wzmacnianych na świecie.

Istniejąca od 1811 roku Blandy’s, obok Pereira d’Oliveira, Justino’s, Vinhos Barbeito i HM Borges, jest jednym z pięciu kluczowych producentów madery, wytwarzających wina najlepszej jakości (dwaj kolejni wytwórcy to J.Faria & filhos oraz Henriques & Henriques). Firma działa nieprzerwanie od przeszło 200 lat i pozostaje wciąż w rękach tej samej rodziny. Jej siedziba znajduje się w sercu Funchal, przy Avenida Arriaga 28, gdzie mieści się m.in. okazała winiarnia Blandy’s Wine Lodge, w której Blandy’s koncentruje całą swoją działalność, zarówno produkcyjną, jak i promocyjną.

Madery produkuje się z siedmiu szczepów (Sercial, Verdelho, Terrantez, Boal, Bastardo, Tinta Negra, Malvasia) i klasyfikuje według stopnia słodkości, a Verdelho – uprawiane głównie w północnej części wyspy, w okolicach São Vicente i Porto Moniz – daje bardzo smaczne wina półwytrawne.

Winogrona fermentują na rdzennych drożdżach w kontakcie ze skórkami, w stalowych kadziach z kontrolą temperatury. Po mniej więcej 4 dniach fermentację przerywa się poprzez dodanie wysokoprocentowego neutralnego alkoholu, po czym wino poddaje się obróbce cieplnej według metody canteiro.

Starzone 5-letnie Verdelho od Blandy’s dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu w tradycyjnym systemie canteiro. To naturalny proces dojrzewania wina w beczce, które poddaje się wpływowi czasu i naturalnych wahań temperatury poprzez umieszczenie beczek najpierw na najwyższych piętrach magazynu w celu uzyskania naturalnego ogrzewania, a później przenoszenia go niżej dla osiągnięcia efektu schładzania. Przed butelkowaniem wino jest filtrowane i klarowane.

Blandy’s Verdelho 5 Years Old ma złoto-miodowy kolor. Bogaty, złożony nos odsłania świeży bukiet pełen orzechów w miodzie, rodzynek, skórki pomarańczowej, korzennych przypraw i drewna. Na podniebieniu rześkie, z cytrusowym posmakiem, dobrze wyważone, gładkie, o fajnej kremowej konsystencji. Długi, lekko pikantny finisz. Verdelho brak wyrazistej kwasowości typowej dla Sercial, do której mamy wielką słabość, ale z drugiej strony łagodniejsze półwytrawne Verdelho amatorom mniej wytrawnych win może przypaść do gustu bardziej, jako lepiej zrównoważone i mające bogatszy smak. Starzony 5-letni Sercial jest (subiektywnie) smaczniejszy, ale Verdelho również niczego nie brakuje, jest bardzo dobre.

Blandy’s Verdelho 5 Years Old sprawdzi się doskonale jako aperitif i dodatek do wyrazistych, długodojrzewających serów. To madera gotowa do picia, którą po otwarciu butelki spokojnie możesz przechowywać nawet przez rok, choć to porada natury czysto teoretycznej.

Pięcioletnie odmianowe madery Blandy’s to eleganckie wina bardzo dobrej jakości, które wyróżniają się na tle konkurencji w swoim przedziale cenowym (na Maderze kosztują ok. 10-12 EUR za butelkę, a w portugalskich sklepach internetowych ok. 15-17 EUR/szt.). Naprawdę warto mieć je na uwadze, szczególnie kiedy dopiero zaczynasz odkrywać wina z tej kategorii.

Nazwa: Blandy’s Verdelho 5 Years Old Madeira
Kraj: Portugalia
Region: Madeira
Rodzaj: madera, półwytrawne
Szczepy: Verdelho
Moc: 19%
Wino kupiliśmy w Blandy’s na Maderze

Blandy's Verdelho 5 Years Madeira

Blandy's Verdelho 5 Years Madeira

Blandy's