Dynia pieczona w airfryerze.

Dynia doskonale nadaje się do pieczenia w airfryerze. Szczególnie dobrze sprawdzają się odmiany o kruchym, mało wodnistym miąższu, na przykład takie, jak Delica. Nieduża Delica idealnie mieści się w koszyku airfryera. Możesz upiec ją w całości (jak w tym przepisie) owiniętą w folię albo przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, doprawić, złożyć i owinąć folią. Najczęściej piekę dynię właśnie w ten sposób – kroję na pół, doprawiam przed pieczeniem i zawijam w folię. Szczególnie lubię dodawać do niej płatki chili – papryczka świetnie przełamuje naturalną słodycz dyni. 

W razie potrzeby, rukiew wodną zastąp rukolą, roszponką lub innymi ziołami (listkami kolendry, mięty czy bazylii). Zamiast pistacji możesz dodać dowolne inne orzechy, pestki dyni czy nasiona słonecznika. Tym razem, zrobiłem labneh z jogurtu naturalnego (2% tłuszczu) z dodatkiem ziołowej soli morskiej.

Dynię piekę w airfryerze, ponieważ tak jest najszybciej. Zawijam ją w całości w folię, wstawiam do koszyka airfryera i włączam maszynę, a po upieczeniu usuwam gniazdo nasienne (pestki) i oddzielam miąższ od skórki. Raz-dwa, bez rozgrzewania piekarnika, dzięki czemu po godzinie dynia jest gotowa do spożycia. Airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, a nawet tartę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Dynia pieczona w airfryerze

Dynia pieczona w airfryerze

Dynia pieczona w airfryerze

Dynia pieczona w airfryerze

Dynia pieczona w airfryerze

Dynia pieczona w airfryerze

Dynia pieczona w airfryerze

Dynia pieczona w airfryerze – SKŁADNIKI:

  • mała lub średnia dynia Delica – taka, która zmieści się w koszyku airfryera
  • oliwa extra vergine
  • szczypta płatków słodkiej chili
  • trochę czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • szczypta płatków ostrej chili
  • sól Maldon
  • 2 garście rukwi wodnej (może być również np. rukola)
  • około 300-400 g labneh z tego przepisu
  • garść pistacji, posiekanych

Dynia pieczona w airfryerze – PRZEPIS:

  1. Przekrój dynię na pół i łyżką wydrąż gniazdo nasienne.
  2. Ułóż dynię na kawałku folii aluminiowej. Skrop oliwą i posyp przyprawami. Złóż razem połówki dyni i owiń całość folią alu, tworząc szczelny pakunek.
  3. Koszyk airfryera wyłóż kawałkiem folii i ułóż w nim dynię. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni C.
  4. Na talerze wyłóż labneh i rozprowadź po powierzchni. Dodaj rukiew.
  5. Nieco przestudzoną dynię połam lub pokrój nożem na nieregularne kawałki i ułóż na talerzach.
  6. Całość skrop oliwą i posyp grubo posiekanymi pistacjami.

Dynia pieczona w airfryerze

Dynia pieczona w airfryerze