Fitapreta Branco Ancestral 2021 VR Alentejano (António Maçanita).

Fitapreta Branco Ancestral

Fitapreta Branco Ancestral

Fitapreta Branco Ancestral

Fitapreta (Alentejo) to zawsze trafiony zatopiony. Piekło zamarznie, jeśli zdarzy się kiedyś, że otworzymy wino spod tego szyldu, które nie będzie co najmniej bardzo dobre.

António Maçanita to nazwisko coraz szerzej znane zarówno w portugalskim świecie winiarskim, jak i poza nim. Każdego roku wydaje kilkadziesiąt (bliżej 100 niż 50) etykiet pod kilkoma różnymi szyldami. Obok do niedawna głównego, uruchomionego przez António kilkanaście lat temu projektu Fitapreta Vinhos w Alentejo, jest on jednym z ojców założycieli Azores Wine Company na Pico w archipelagu Azorów oraz prowadzi wraz z siostrą winemakerką (Joana Maçanita) mikro winnicę w Douro pod nazwą Maçanita Vinhos. Poza tym, António konsultuje szereg innych projektów na terenie całej Portugalii (np. Mainova). W 2018 roku portugalski magazyn winiarski Revista de Vinhos nadał mu tytuł Winemaker of the Year, w 2020 r. uznał Fitapreta Vinhos za producenta roku, a w lutym 2023 r. uznał Vinha dos Utras 2020 z Azores Wine Company za jedno z najlepszych win portugalskich roku. 

Fitapreta Branco Ancestral 2021, wyprodukowane przy minimalnej interwencji, to efekt próby odtworzenia starej formuły białych win z Alentejo, z użyciem zapomnianych rdzennych odmian. Uprawy niektórych z nich, jak Tamarez (aka Trincadeira da Pratas) czy Alicante Branco (aka Boal de Alicante) zajmują dziś w całym regionie nie więcej niż kilka hektarów. Powstaje jako mieszanka z pola kilku białych szczepów: Roupeiro, Rabo de Ovelha, Arinto, Tamarez, Alicante Branco oraz Antão Vaz. Grona pochodzą z dwóch winnic o granitowym podłożu: 38-letniej Vinha da Nora (40%), uprawianej ekologicznie od 2015 roku i 52-letniej Vinha de Vale do Cepo (60%) z certyfikatem zrównoważonego rolnictwa. Winifikacja w skrócie: winogrona zbierane ręcznie między 3:00 a 4:00 nad ranem, tłoczenie całych kiści w prasie pneumatycznej, spontaniczna fermentacja soku z samocieku (85% w zbiornikach pionowych, 5% w małych zbiornikach poziomych, 10% w używanych jasno palonych dębowych beczkach), dojrzewanie na osadzie przez około 4 miesiące.

Wino ma cytrynowo-żółty kolor. Uderza krystalicznie czystym, intensywnym cytrusowym aromatem z nutami mineralnymi. Na podniebieniu skoncentrowany, pełen tekstury atak, mineralność i fajna kwasowość. W smaku super orzeźwiające, imponująca świeżość w harmonii z dojrzałym żółtym owocem, dość trwała końcówka. Nietuzinkowa bogata biel w stylu retro. Niezwykle pijalna, pyszna! I pomyśleć, że trafiła do paczki jako 12 butelka w roli wypełniacza, głównie z uwagi na doskonałą cenę (nieco ponad rok temu w e-sklepie Antonio Maçanita 10 EUR, teraz 12 EUR). Fitapreta Branco Ancestral jest znakomite do picia solo, świetnie zagra również z surowymi owocami morza, grillowanymi rybami i sałatkami.

Nazwa: Fitapreta Branco Ancestral 2021 VR Alentejano
Kraj: Portugalia
Region: Alentejo, Évora
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: field blend Roupeiro (aka Síria), Rabo de Ovelha, Arinto, Tamarez (aka Trincadeira das Pratas), Alicante Branco (aka Boal de Alicante), Antão Vaz
Moc: 12,5%
Produkcja: 29 800 butelek
Dystrybutor: Antonio Maçanita

Fitapreta Branco Ancestral

Fitapreta Branco Ancestral