O Raw Cocoa pisaliśmy na tej stronie nie jeden raz, a do tego zawsze dobrze. I napiszemy ponownie, bowiem jest ku temu świetna okazja.

Raw Cocoa wprowadzi niebawem na rynek kilka nowych produktów, zdecydowanie wartych uwagi.

Dotychczasowa oferta Raw Cocoa obejmuje surowe czekolady w czterech różnych smakach (w tej kategorii też pojawi się zresztą wkrótce nowy produkt), o których więcej możecie przeczytać w tym tekście (CZEKOLADOWA ALTERNATYWA) oraz bakalie w surowej czekoladzie (orzechy laskowe, migdały, owoce morwy, jagody inkaskie i jagody goji, więcej info na ich temat znajdziecie TUTAJ).

Nowości, które wkrótce uzupełnią czekoladowe portfolio ulubionej FiK-owej marki to suszone banany, nerkowce, orzechy brazylijskie i migdały* – wszystkie oblane surową, gorzką czekoladą 70%.

Cocoa nowe bakalie L_01

Dlaczego „surową” czekoladą? Ano dlatego, że nieprażone ziarno kakaowca, z którego czekolada Raw Cocoa powstaje, konszowane jest w niskiej temperaturze (max. 45 st.), dzięki czemu nie traci swych właściwości antyoksydacyjnych ani zawartych w kakao makro- i mikroelementów. Więcej o całym procesie produkcji możecie przeczytać TUTAJ.

Słodycze Raw Cocoa nie zawierają sztucznych dodatków w rodzaju barwników, konserwantów czy emulgatorów. Nie znajdziecie w nich mleka w proszku ani lecytyny. Co dokładnie wchodzi w ich skład? Bakalie, a poza tym składniki, z których powstaje sama czekolada, czyli ziarno kakaowca, cukier palmowy i masło kakaowe (wszystkie składniki używane do wytwarzania czekolady są pochodzenia organicznego).

Suszone banany w gorzkiej czekoladzie

Cocoa nowe bakalie L_09

Cocoa nowe bakalie L_08

Naszym zdaniem – najsmaczniejsze. Znajdziecie tu spore kawałki prawdziwych suszonych bananów. Miękkie i lekko ciągnące, oblane pyszną wytrawną czekoladą. Taki banan nie ma nic wspólnego ze szmatławym bananowym chipsem, bywa, że karmelizowanym w cukrze albo co gorsza w jego tańszym zamienniku pod postacią syropu g-f. Cocoa-owe banany w czekoladzie to bardzo fajny łakoć, którego dodatkową zaletą jest fakt, że zawiera mniej kalorii niż orzechy w czekoladzie. Skuście się, a nie pożałujecie. To najlepszy produkt z całego słodkiego katalogu Cocoa, zdetronizował nawet (niezagrożone, wydawałoby się) morwy w czekoladzie.

Skład: czekolada 50% (ziarno kakaowca, cukier palmowy, masło kakaowe, zawartość masy kakaowej 70%), suszone banany.

Nerkowce w gorzkiej czekoladzie z nutą kawową

Cocoa nowe bakalie L_04

Cocoa nowe bakalie L_05

Małe orzeszki w kształcie nerki zatopione w gorzkiej czekoladzie z nutą kawy. Kawowe refleksy są słabo wyczuwalne, ale ogólne wrażenie i tak jest bardzo pozytywne. Miękki, łagodny w smaku orzech nerkowca, a dla kontrastu chrupka pokrywa z wytrawnej gorzkiej czekolady. Czego można chcieć więcej?

Skład: czekolada 50% (ziarno kakaowca, cukier palmowy, masło kakaowe, kawa mielona, zawartość masy kakaowej 70%), orzechy nerkowca.

Orzechy brazylijskie w gorzkiej czekoladzie

Cocoa nowe bakalie L_10

Cocoa nowe bakalie L_11

Konkret! Wielki orzech w świetnej czekoladzie. Wystarczy jeden, żeby zaspokoić pilne zapotrzebowanie na „coś słodkiego”, które od czasu do czasu dopada każdego. Orzechy są chrupkie i kruche, nie za twarde, a warstwa gorzkiej czekolady znakomicie je uzupełnia.

Skład: czekolada 50% (ziarno kakaowca, cukier palmowy, masło kakaowe, zawartość masy kakaowej 70%), orzechy brazylijskie.

Migdały w gorzkiej czekoladzie z nutą kawową

Cocoa nowe bakalie L_07

Cocoa nowe bakalie L_06

Generalnie, jak wyżej. Bardzo smaczna czekolada, a w niej cały migdał. Deklarowane kawowe refleksy gdzieś się rozpłynęły, ale smak czekolady w pełni to rekompensuje. Migdały wylądowały na ostatnim miejscu zestawienia dlatego, że mają nieco twardszą strukturę niż pozostałe orzechy. Z tego względu wyraźniej kontrastują z delikatniejszą od nich wierzchnią warstwą czekolady i nie można wgryźć się w nie równie gładko, jak np. w nerkowce czy brazyle (o bananach z oczywistych względów nie wspominając). Nie zmienia to faktu, że migdałom w czekoladzie niczego nie brakuje. Jeśli wolicie migdały od nerkowców, we własnym rankingu pewnie zamienilibyście je miejscami.

Skład: czekolada 50% (ziarno kakaowca, cukier palmowy, masło kakaowe, kawa mielona, zawartość masy kakaowej 70%), migdały.

Cocoa nowe bakalie L_12

W każdym z opisanych produktów czekolada stanowi 50% zawartości. Warstwa czekolady jest wystarczająco gruba i konkretna, by w pełni docenić kompletną, odpowiednio, owocowo- albo orzechowo-czekoladową kompozycję smakową.

*Kolejność jest nieprzypadkowa i odzwierciedla FiK-owe upodobania ;-)

Producent: RAW COCOA / SUROVITAL

Opakowania: 70 g woreczki (opakowania widoczne na zdjęciach to wersje robocze, w sklepach nowe bakalie w czekoladzie Raw Cocoa pojawią się w nowych paczuszkach)

Gdzie kupić: sklep internetowy Surovital, sieć Alma

***

KONKURS

COCOA

Konkurs jest prosty: jeśli chcesz wziąć w nim udział, w komentarzu pod tym postem napisz: czym się kierujesz, kupując czekoladę, co jest dla Ciebie najważniejsze? Skład, cena, smak, opakowanie, waga, kształt, pochodzenie, marka…? Coś całkiem innego?

Jedna osoba może dodać jedną odpowiedź. Konkurs trwa od 29 września do 4 października. Nazwiska laureatów zostaną opublikowane na blogu w poniedziałek 7 października do końca dnia.

UWAGA: Dodając komentarz pod wpisem na blogu, nie przejmujcie się komunikatem o spamie. Żaden komentarz nie zginie i po zaaprobowaniu przeze mnie zostanie opublikowany na stronie.

Nagrody to 2 zestawy po 8 opakowań bakalii Raw Cocoa, a dostaną je autorzy 2 wybranych przez nas odpowiedzi. Dobrej zabawy!

***

WYNIKI KONKURSU:

Tym razem nagrody wędrują do męskiej części publiczności:

Piotr – komentarz z 29 września
Krzysiek – komentarz z 4 października

Gratulacje i smacznego! :-)

Cocoa nowe bakalie L_02