• 2 jajka
  • 6-7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao (Surovital)
  • gazowana woda mineralna
  • sól
  • kilka świeżych fig
  • ok. 200 g sera pleśniowego (tu: camembert)
  • konfitura borówkowa z imbirem i porto (Towary Niezwykłe)

Kakaowe wytrawne naleśniki nadziewane figami i serem pleśniowym.

Kakaowe naleśniki mają dość wytrawny smak, który dodatkowo podkreśla wyrazisty ser pleśniowy. Dodatek konfitury oraz dojrzałych fig idealnie balansuje całość. Jeśli usmażone naleśniki utrzymacie w cieple i nie będzie Wam zależeć, by ser się rozpuścił, można pominąć etap podpiekania ich na patelni grillowej. Moim zdaniem, warto jednak spróbować, bowiem przygotowane w ten sposób są po prostu smaczniejsze.

1. Przygotujcie ciasto na naleśniki: roztrzepcie dwa jajka, dodajcie 3 łyżki mąki i wymieszajcie. Wlejcie tyle wody, by uzyskać płynne ciasto, dodajcie kakao, pozostałą mąkę, szczyptę soli i ponownie tyle wody, by uzyskać płynną naleśnikową konsystencję.

2. Usmażcie naleśniki.

3. Na każdym naleśniku rozsmarujcie trochę konfitury, dodajcie plastry camemberta i kilka kawałków fig. Na koniec zwińcie naleśnik w rulon.

4. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową i podsmażcie naleśniki do momentu, aż ser zacznie się roztapiać. Nie układajcie naleśników zbyt ciasno na patelni ani nie smażcie ich zbyt długo (wystarczy dosłownie chwila z każdej strony), żeby nie zaczęły się rozpadać – naleśniki z mąki pełnoziarnistej są delikatniejsze.

Smacznego!

Naleśniki z figami L_14

Naleśniki z figami L_05