Maçanita Arinto 2018.
Maçanita Vinhos nie zwalnia tempa, ma już parcele we wszystkich trzech subregionach Douro: Cima Corgo, Baixo Corgo i Douro Superior. Winiarnię tworzy rodzeństwo Maçanita, António i Joana, dwójka zgranych winemakerów, którzy robią wina na cztery ręce. Większość butelek spod tego szyldu jest efektem współpracy Joany i António, a część stanowi czysty wyraz wizji, preferencji, dziwactw i eksperymentów jednego z dwójki rodzeństwa. O obsypywanym nagrodami António Maçanita słyszał każdy, a my do jego winiarskiego talentu mamy ogromną słabość. Tylko tym można tłumaczyć trzy wizyty w Azores Wine Company na Pico, o której więcej przeczytasz tutaj i tutaj, czy piwniczne półki pełne win z Azorów, Madery, Porto Santo, Douro i Alentejo, sygnowanych nazwiskiem Maçanita. António to nonkonformista, innowator, entuzjasta odkrywania terroir na nowo. Winiarski geniusz, samorodek-samouk, który kreuje trendy, zawsze jest pierwszy, a każdy – nawet najbardziej szalony – projekt szybko obraca w sukces. Jego siostra, Joana Maçanita, z wykształcenia agronom, czyli po prostu rolnik, doświadczenie winiarskie zdobywała między innymi w winnicach Portugalii, Australii i USA. Perłą w koronie António Maçanity jest Azores Wine Company, którą obecnie zarządza wespół z jednym wspólnikiem (Filipe Rocha), a Maçanita Vinhos to mikro projekt Joany i António, od kilkunastu lat prowadzony w Douro. Garażowe przedsięwzięcie rodzeństwa Maçanita, obejmujące około 4 hektary winnic (polowanie na więcej w toku) obsadzonych głównie starymi lub bardzo starymi winoroślami, uruchomione zostało w roku 2011, ledwie 10 lat po starcie Fitapreta, flagowej inwestycji António Maçanity w Alentejo. Maçanita Vinhos to strategia biznesowa, która wymyka się stereotypom, otwartość na ryzyko, prostota, rozmach planowania, minimalizm wykonania oraz… szósty zmysł. Rodzeństwo ma wyjątkową intuicję i niewątpliwy talent do wyszukiwania w Douro porzuconych mikro parceli i prowadzenia winnic w nisko klasyfikowanych obszarach, które od dawna nie przykuły niczyjej uwagi. Najlepsze działki w Douro od dawna są zagospodarowane, a mimo to Joana i António bez trudu znaleźli tam swoje miejsce.
Winifikacja w skrócie: Arinto z działki w Douro Superior, położonej na wysokości około 550 m npm, ręczny zbiór winogron zanim w pełni dojrzeją, tłoczenie całych kiści bez odszypułkowywania, dekantacja na zimno, fermentacja w beczce z bâtonnage, dojrzewanie przez 18 miesięcy na drobnym osadzie w nowych beczkach z francuskiego dębu plus 7 miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Bursztynowo-herbaciane w kolorze. Krystalicznie czysty, świeży, mineralny nos z wyraźnymi nutami cytrusów. Na podniebieniu bogate, gęste, kremowe, z bardzo dobrą owocową kwasowością. Pyszne, mocarne Arinto Duriense. Płynne złoto!
Nazwa: Maçanita Quanto + Arinto + Gosto de Ti 2018
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczep: 100% Arinto
Moc: 12,5%
Wyprodukowano 900 butelek
Wino kupiliśmy w Portugalii