Szparagi pieczone w airfryerze na fajne śniadanie.
Można upiec zielone szparagi w airfryerze? Można! W beztłuszczowej frytkownicy wystarczy im 6-7 minut, aż główka lekko się zarumieni, a szparag nieco zmięknie, ale pozostanie al dente. Pamiętaj, że szparag przetrzymany w airfryerze będzie równie niefajny, co szparag przegotowany. A kto chciałby jeść niefajne jedzonka? No właśnie.
Gdy tylko zaczyna się sezon na pomidory (a w tym roku zaczął się wyjątkowo wcześnie), takie proste sałatki mogę jeść codziennie. Pomidory to cud natury, a 1-2 dobrze dobrane składniki wystarczą, by za kilka chwil mieć przed nosem talerz samych dobrych rzeczy. Sięgnij po dowolne pomidory, takie jakie lubisz, ważne by były dojrzałe, soczyste i pełne smaku. Wielość kolorów też nie zaszkodzi 🙂 Oprócz zielonych szparagów dodaję jeszcze tylko kremowy ser – świetnie sprawdzi się tu zarówno burrata di bufala, jak i mozzarella – a całość doprawiam siekanymi pistacjami (orzechy włoskie też będą OK), listkami bazylii i oliwą extra vergine. Bardzo polecam grecką bazylię (można wysiać ją do doniczki lub w ogrodzie albo kupić na targu, np. pod Halą Mirowską), jej drobne zgrabne listki świetnie sprawdzają się jako dopełnienie wiosenno-letnich potraw.
Mój airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz, a nawet piecze chleb!
Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik – rozgrzewa się natychmiast, działając na pełnych obrotach od pierwszej sekundy. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.
Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.
Szparagi pieczone w airfryerze na fajne śniadanie – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 4-5 pomidorów w różnych kolorach (np. malinowe, Bawole Serce, żółte, czekoladowe)
- 8-10 zielonych szparagów (odłamane zdrewniałe końcówki)
- burrata di bufala albo mozzarella
- garść listków greckiej bazylii
- mała garść pistacji, posiekanych
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- szczypta płatków łagodnej chili
- ½ łyżeczki zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- szczypta soli Maldon
Szparagi pieczone w airfryerze na fajne śniadanie – PRZEPIS:
- Pomidory pokrój w plastry i ułóż na dużym talerzu. Posyp je zielonym pieprzem i solą Maldon.
- Ułóż szparagi na kratce w koszyku airfryera i piecz przez około 6-7 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Gotowe szparagi ułóż na plastrach pomidorów. Dodaj rozerwaną na pół kremową burratę (mozzarella też będzie bardzo pasować).
- Skrop całość oliwą, posyp grubo posiekanymi pistacjami i płatkami chili. Na koniec dodaj listki greckiej bazylii.