Sycylijska sałatka z serem i pomarańczami.

Jeszcze jeden fajny ser przywieziony przez nas z Cheese Bra AD 2019 i kolejna sałatka w klimacie słonecznego Południa. Sycylijskie pomarańcze z krwistoczerwonym miąższem, młody łagodny sycylijski ser, słodkie i soczyste pomidorki koktajlowe oraz chrupkie zielone pistacje, które jak żadne inne orzechy kojarzą się właśnie z Sycylią i jej pięknymi sadami pistacjowymi w Bronte, w prowincji Catania.

Sycylijska Vastedda della Valle del Belice DOP to jedyny włoski ser z owczego mleka (surowego) wytwarzany techniką pasta filata, która nadaje serom charakterystyczną miękką i elastyczną strukturę. Dawno temu, Vastedda była wytwarzana latem z… wadliwych Pecorino, które próbowano w ten sposób „odzyskać” („vastedda” oznacza „zepsuty”). W podobny sposób z nieudanej Burraty di Bufala Campana powstaje Mozzarella di Bufala Campana. Inne formaggi a pasta filata to m.in. przepyszny Provolone, Caciocavallo Silano, Pallone di Gravina czy często wędzona Scamorza.

Cechą charakterystyczną Vastedda della Valle del Belice jest unikalny kształt: spłaszczony i jajowaty. Ser jest niezwykle delikatny i łagodny, zarówno pod względem aromatu, jak i smaku, który jest maślany i lekko ziołowy (smak sera kształtują zioła i trawy, które jedzą owce rasy Valle del Belice). Vastedda jest gotowa do spożycia już po godzinie od uformowania. Przepyszna sama w sobie, nawet całkiem sauté, nie potrzebuje wielu dodatków. Latem wystarczyłoby do niej dodać odrobinę oliwy extra vergine, aromatyczny świeży tymianek lub oregano i kilka soczystych skąpanych w słońcu pomidorów. Zimą dodałem ją do sałatki z sycylijskich gorzkich pomarańczy, hiszpańskich pomidorków daktylowych i włoskich pistacji. Tak podana Vastedda della Valle del Belice również smakuje znakomicie!

Cały urok tej sałatki tkwi w prostocie i spójnej kompozycji składników. Gdybym mieszkał na Sycylii i wszystkie lokalne składniki miał na wyciągnięcie ręki, jadłbym ją do znudzenia, bo mam wrażenie, że znudzić się nią nie sposób 🙂 

Krwistoczerwone, lekko goryczkowe pomarańcze sycylijskie możesz zastąpić zwykłymi; taka sałatka będzie słodsza, ale wciąż przepyszna. Słodycz możesz ewentualnie zrównoważyć grejpfrutem lub kilkoma cząstkami cytryny. Najważniejsze, by pomarańcze były świeże i soczyste. Jeżeli chodzi o pomidorki, świetnie sprawdzą się tu małe daktylowe lub koktajlowe dowolnej odmiany, ale lepiej nie zastępować ich zwykłymi pomidorami. Ser powinien być młody i umiarkowanie wyrazisty w smaku. Bardzo dobrze – obok Vastedda – zagra tu między innymi Mozzarella i Burrata, ale też twaróg (najlepiej z koziego lub owczego mleka, chyba że ich nie lubisz – wtedy użyj twarogu z mleka krowiego), feta z wyraźnie słonymi nutami kontrastującymi ze słodyczą pomarańczy i pomidorków lub nawet Halloumi (świeży, podsmażony lub grillowany). Pistacje – w razie potrzeby – zastąp innymi orzechami, najlepiej laskowymi, które możesz wcześniej uprażyć, lub nerkowcami. Wspaniale pasowałyby też piniole.

Sycylijska sałatka z serem i pomarańczami

Sycylijska sałatka z serem i pomarańczami

Sycylijska sałatka z serem i pomarańczami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 4 czerwone pomarańcze sycylijskie
  • ok. 300 g pomidorków daktylowych
  • 200 g łagodnego sera (tu: Vastedda della Valle del Belice)
  • 30 g pistacji niesolonych i nieprażonych
  • garść listków świeżej mięty
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • pieprz (opcjonalnie, tu: łagodny pieprz z owocowymi nutami – voatsiperifery z Madagaskaru)

Sycylijska sałatka z serem i pomarańczami – PRZEPIS:

  1. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki i białej błony (albedo). Pokrój pomarańcze w plastry, a następnie na kawałki. Przełóż owoce do miski.
  2. Dodaj przekrojone na pół pomidorki daktylowe, ser pokrojony w kostkę, pistacje i porwane lub posiekane listki mięty. Wlej oliwę extra vergine i dopraw całość pieprzem w razie potrzeby. Wymieszaj i podawaj.

Sprawdź też: Sycylijska sałatka z pomarańczy i suszonej polędwicy tuńczyka

Sycylijska sałatka z serem i pomarańczami

Sycylijska sałatka z serem i pomarańczami

Sycylijska sałatka z serem i pomarańczami

Sycylijska sałatka z serem i pomarańczami

Sycylijska sałatka z serem i pomarańczami