Vittorio Graziano Brutsprintstin 2015 Spumante Brut.

Brutsprintstin to kolejne, czwarte już, po Sassoscuro, Fontana dei Boschi i Tarbianaaz vino naturale z Azienda Agricola Graziano. Winnica należy do Vittorio Graziano i znajduje się na wzgórzu, w pobliżu uroczego włoskiego miasteczka Castelvetro di Modena w regionie Emilia-Romagna.

Jedyna w swoim rodzaju, całodzienna prywatna wizyta w świecie Vittorio Graziano to doświadczenie, które będziemy ciepło wspominać do końca świata i o jeden dzień dłużej. O Vittorio można pisać bez końca, a żeby się nie powtarzać, zainteresowanych odsyłamy do tego wpisu sprzed kilku lat.

W skrócie o Vittorio: przez 9 lat legitymował się certyfikatem winnicy organicznej, ale z uwagi na związane z certyfikacją koszty, odpuścił ją sobie kilkanaście lat temu. Nie zmienił jednak podejścia. Choć dziś nie jest atestowany jako bio producent, powtarza, że nigdy nie używał jakichkolwiek chemicznych środków ochrony roślin (herbicydów, etc.) czy nawozów w winnicach (miedzi używa maksymalnie 3 razy w roku), a podlewanie winorośli wodą pitną uważa za zbrodnię. W jego ocenie nasadzenia w regionie powinny być prowadzone tak, by winorośl była w stanie przetrwać w oparciu o naturalne zasoby wody. Żywe, naturalne, biodynamiczne, nisko interwencyjne wina stanowią oś, bazę i nadbudowę jego winiarskiej filozofii. Graziano praktykuje tylko metody naturalne, dywersyfikując roślinność porastającą parcele. Dzikie zioła, rośliny strączkowe i różniste chwasty mają napowietrzać i urozmaicać glebę. W duchu maksymalnej możliwej do osiągnięcia bioróżnorodności (terroir znajduje odbicie w złożoności wina) uprawia kilkanaście lokalnych, endemicznych odmian winorośli, z których zidentyfikowane są tylko Trebbiano, Lambrusco Grasparossa (ex-Grasparossa di Castelvetro) i Malbo Gentile. Co do reszty, na którą składają się winogrona zarówno białe, jak i czerwone – nie ma pojęcia, jak się nazywają, więc w opowieściach i na etykietach określa je jako „tajemnicze winogrona”. Niektóre dają bardzo niskie plony, inne owocują po bardzo długim wzroście. Czy to dzikie krzyżówki, czy na wpół wymarłe klasyki regionu? Tego nie wie nikt.

Co ma wspólnego Bruce Springsteen z Vittorio Graziano oraz dlaczego to spumante nazywa się tak, a nie inaczej? Po tę i wiele innych ciekawych historii warto wybrać się do źródła. Tu wystarczy wspomnieć, że pomysł na Brutsprintstin narodził się przypadkiem, a samo wino stanowi osobliwy hołd złożony przez winiarza słynnemu Chefe. Chcesz wiedzieć więcej, jedź do Graziano.

Brutsprintstin, jak zwykle u Graziano, powstaje z 5 różnych białych endemicznych odmian, bliżej niezidentyfikowanych. Z jako taką pewnością można przyjąć, że jest wśród nich Trebbiano. Reszta to, jak zwykł opisywać je Vittorio, tajemnicze winogrona z należących do niego parceli. Brutsprintstin powstaje jak Fontana dei Boschi – jest butelkowany przed zakończeniem fermentacji i przechodzi naturalną fermentację w butelce. Wykazuje bardzo przyjemne bąbelki (zobacz) z nutami cytrusów i dojrzałych białych owoców. Na podniebieniu gładkie, świeże, pikantne, słonawe. Wymyka się lokalnym winiarskim standardom, tak smakuje całkiem inna Emilia-Romagna. 

Doskonały pét-nat nie tylko na lato. Idealny dodatek do potraw z makaronów, ryb i owoców morza. Podawaj schłodzone, optymalnie w temperaturze 8-10 °C.

Nazwa: Vittorio Graziano Brutsprintstin 2015 Spumante Brut
Kraj: Włochy
Region: Emilia Romagna, Castelvetro di Modena
Rodzaj: białe, wytrawne, musujące
Szczepy: 5 białych odmian, w tym Trebbiano
Moc: 12%
Wino kupione w Azienda Agricola Graziano w Castelvetro

Vittorio Graziano

Via Lunga 7b, 41014 Castelvetro di Modena, MO, Emilia-Romagna, Italia
Winnica ok. 5 hektarów
Rolnictwo ekologiczne bez certyfikatu
Winorośle: od 20 do 55 lat, nasadzone po ok. 6000 roślin na hektar, co daje ok. 30 000 butelek rocznie
Główne kierunki eksportowe: Japonia i Kanada
Pierwszy vintage Vittorio to 1982

Vittorio Graziano Brutsprintstin 2015 Spumante Brut

Vittorio Graziano Brutsprintstin 2015 Spumante Brut