Wędzona ośmiornica z brukselką.
Mam domową wędzarnię, ale przez brak czasu odpalam ją średnio raz na trzy lata, dlatego wędzoną ośmiornicę kupiłem, jak zwykle, w podwarszawskiej Orce. Brakuje nam południowych smaków, więc trzeba się jakoś ratować. Wędzona ośmiornica to fajny składnik, który z jednej strony nie potrzebuje żadnej specjalnej oprawy, a z drugiej stanowi fajny dodatek do wszystkiego. Sałatka, paella, risotto – co chcesz.
Podsmażona brukselka nabiera wyraźnie orzechowej nuty, która świetnie współgra z wędzoną ośmiornicą, olejem z nerkowców i płatkami migdałów. Podobnie szalotki, które pod wpływem smażenia miękną i stają się jeszcze słodsze. Balsamico doskonale dopełnia całość, a jeżeli nie masz octu, dodaj tylko olej z orzechów lub oliwę. W razie potrzeby, ośmiornicę zastąp ładnym kawałkiem wędzonej ryby lub plastrami gravlaxa.
Sałatkę doprawiam świeżym, tłoczonym na zimno olejem z orzechów nerkowca, bogatym w kwas oleinowy. Surowy olej z nerkowców doskonale się tu sprawdza – jest aromatyczny, mętny (jak każdy domowy olej w dniu wytłoczenia), słodkawy jak nerkowce. Z takim smakiem nie może równać się nawet najlepszy olej ze sklepu, to poziom nie do osiągnięcia. Samodzielne tłoczenie i próbowanie domowych olejów to nieustanne odkrywanie całkiem nowych, często niezwykłych smaków. Olej z nerkowców, z orzechów macadamia, z pistacji, z pinioli, z orzechów włoskich, lniany – każdy smakuje wyjątkowo i nieporównanie lepiej niż ich odpowiedniki ze sklepowych półek (nawet jeśli etykieta wskazuje, że są organiczne).
Bogaty w kwas oleinowy olej z nerkowców wspomaga system odpornościowy organizmu. Zawiera cenne pierwiastki śladowe (fosfor, magnez, potas), które utrzymują mięśnie i centralny układ nerwowy w należytej kondycji. A prócz tego, że jest ultra zdrowy, smakuje po prostu doskonale. Przypomina olej z orzechów macadamia, o którym pisałem przy okazji przepisu na tabbouleh.
Wędzona ośmiornica z brukselką – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 spore macki wędzonej ośmiornicy
- ok. 250 g brukselki
- 3-4 małe szalotki
- garść płatków migdałowych, uprażonych
- olej z nerkowców wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju (zamiast oliwy extra vergine)
- Aceto Balsamico Tradizionale DOP
- trochę świeżego koperku
- olej do smażenia
Wędzona ośmiornica z brukselką – PRZEPIS:
- Brukselkę umyj, obierz z brzydszych zewnętrznych listków, ugotuj na parze (ok. 8 minut) i odstaw do ostygnięcia.
- Przekrój brukselki na połówki.
- Na rozgrzanej natłuszczonej patelni ułóż w jednej warstwie połówki brukselek (przecięciami ku powierzchni patelni) oraz połówki obranych z łupinek szalotek.
- Smaż, aż warzywa ładnie się zrumienią, po czym na krótko odwróć je na drugą stronę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- W tym czasie na drugiej suchej patelni upraż płatki migdałowe.
- Na talerzach ułóż macki ośmiornicy, dodaj połówki brukselek i szalotek. Skrop olejem z nerkowców oraz balsamico. Dodaj płatki migdałowe i nieco koperku.