- ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
- 2 dojrzałe gruszki
- łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki mleka (2%)
Owsianka, pod względem walorów zdrowotnych, bije na głowę wszelkiej maści płatki śniadaniowe, dlatego im szybciej zrezygnujecie z tych ostatnich, tym lepiej.
Poprzedni przepis na owsiankę (z jagodami goji i orzechami) znajdziecie TUTAJ. Do owsianki nie dodaję miodu, ani tym bardziej cukru, ponieważ gruszki są wystarczająco słodkie.
1. Gruszki obierzcie ze skóry, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie na małe kawałki.
2. Do niedużego garnka wlejcie mleko, dodajcie pokrojone gruszki i zagotujcie.
3. Do gorącego mleka z owocami dodajcie płatki owsiane, zamieszajcie i pogotujcie ok. 2 minut na małym ogniu.
4. Następnie, dodajcie cynamon, zamieszajcie, zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie zawartość i odstawcie na 3 minuty.
5. Przełóżcie owsiankę do naczynek i wcinajcie póki gorące ;-)
Smacznego!
owsianka z gruszką jest pyszna , dziś jem na śniadanie ,tylko akurat bez cynamonu ;p
Smacznego :-)
o (: przy następnym owsiankowym poranku będzie gruszkowo :D
ja mimo tego, ze uwielbiam owsianke na mleko to przez ta nagonke na mleko zastepuje mleko woda, ale to nie jest to samo :( czy jakies mleko z dostepnych w markecie jest godne polecenia? do prawdziwego od krowy nie mam dostepu :D
Najczesciej kupuje mleko Candia bez laktozy. Polecam, warto sprobowac.