Sałatka z awokado i pomarańczy.
Im bliżej wiosny, tym więcej robię sałatek. Ile można piec dynie, bataty, fenkuły, ziemniaki, tarty i quiche, ile można gotować zup, cataplany, curry, dhal’ów i innych gulaszowych potraw, ile można upiec gofrów, nawet jeśli ich bazą są warzywa, na przykład dynia, groszek, ziemniaki lub bób? Długo ;-) ale w końcu i tak nadchodzi moment, w którym tęsknota za świeżą zieleniną staje się tak wielka, że aż nieznośna. Wtedy nie ma odwrotu, na stole lądują sałatki. Rozpaczliwie zimowe, a i tak bardzo smaczne oraz – na przekór burej pogodzie – kolorowe.
Na bezrybiu i rak ryba, dlatego nie gardzę (po prostu nie jestem w stanie) zimowymi pomidorkami koktajlowymi, a za świeżą miętę płacę krocie, bo przy pozbawionej słońca aurze sama rosnąć w domu nie chce.
To sałatka bardzo prosta, czyli taka, jakich na naszym blogu pojawiło się już wiele, a będzie jeszcze więcej. Dlaczego? Z prozaicznego powodu: tak po prostu jemy. Kolorowa miska łączy kilka składników, do których o tej porze roku mamy szczególną słabość. Dojrzałe, soczyste i bardzo smaczne małe pomidorki są niemal tak samo słodkie jak pomarańcze, a kremowe awokado zawsze świetnie współgra z pomarańczami, jak na przykład w tym – ulubionym przez Was – przepisie: Pomarańcze z awokado i kozim serem
Spróbujcie koniecznie, nim skończy się zima, a wraz z nią krwistoczerwone sycylijskie pomarańcze i najlepszy czas na wcinanie awokado :-)
Sałatka z awokado i pomarańczy – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 400 g różnokolorowych małych pomidorków (daktylowych, cherry, etc.)
- 2 gorzkie pomarańcze sycylijskie (albo zwykłe)
- 1 dojrzałe awokado (lub więcej, wedle uznania)
- 1/2 czerwonej cebuli (albo szalotki)
- duża garść listków mięty
- 1/2 cytryny
- olej z gorczycy albo oliwa extra vergine
- czarny pieprz, świeżo mielony
Sałatka z awokado i pomarańczy – PRZEPIS:
- Cebulę obierz i posiekaj na mandolinie w cienkie piórka. Przełóż cebulę do dużej miski, wlej sok z połowy cytryny, wymieszaj i odstaw.
- Ostrym nożem odetnij skórę z pomarańczy wraz z albedo (białą błoną). Pokrój pomarańcze na plastry, a następnie na mniejsze kawałki. Dodaj je do cebuli.
- Do sałatki dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na kawałki awokado oraz listki mięty i świeżo mielony pieprz.
- Wlej olej z gorczycy lub oliwę i wymieszaj.
- Podawaj jako samodzielny posiłek (polecam na śniadanie, na kolację i do lunchboxa) albo jako dodatek, na przykład do jajek w każdej postaci – do omletów, jajecznicy, jajek pieczonych w oliwie, huevos rotos, jajek smażonych, sadzonych i po benedyktyńsku.
Przepiękna!!!???????????????????????? Kocham kolorowe jedzenie?
Olej z gorczycy! Hmmm.. gdzie to cudo można kupić?
W sklepach z dobrym jedzeniem:-) a jeśli takowych w okolicy brak, polecam poszukać online.