Koszyk Faceta – odcinek piąty.

Poprzedni wpis w ramach cyklu znajdziecie TUTAJ.

Uprzedzając ewentualne uwagi: jako że materiał do tego wpisu gromadzony był (tradycyjnie) przez dość długi czas, terminy przydatności do spożycia produktów widocznych na zdjęciach są bardzo różne i nie świadczą o tym, że kupowaliśmy przeterminowany towar ;-)

Na początek: nabiał.

Włoska wędzona mozzarella z mleka bawolego

Facet - co w koszyku_29

Facet - co w koszyku_30

Facet co w koszyku_03

Opakowanie zawiera 5 sporych kulek (każda o wadze 50 g) włoskiej wędzonej mozzarelli z mleka bawolego. Fajnie wygląda i bardzo dobrze smakuje, świetnie nadaje się jako dodatek do potraw (zarówno na ciepło, jak i na zimno) albo przekąska do wina. Ma zdecydowany, wędzony posmak, jest bardzo aromatyczna. Wkrótce na blogu pojawi się przepis z jej wykorzystaniem.

Serek homogenizowany waniliowy Świeżuch

Facet - co w koszyku_01

Facet - co w koszyku_02

Serek znaleźliśmy w Carrefourze i kupiliśmy tylko na potrzeby tego cyklu. Skład ma całkiem dobry (ser, cukier, aromat); pozostaje mieć nadzieję, że producent jest z konsumentem szczery. Wanilia pojawia się tu, jak zwykle, pod postacią aromatu, ale w produkcie nie ma przynajmniej takich cudów jak karagen czy inne sztuczne zagęstniki.

Serek jest smaczny, ale dla nas za słodki, dlatego na tym jednym razie się skończyło. Dla tych, którzy słodkie smaki lubią, to warty uwagi zamiennik dla takiej słabizny, jak np. Danio. Jeśli macie wątpliwości, porównajcie skład Świeżucha z innymi serkami, które znajdziecie na półce. Z naszego researchu wynika, że ten ma „najczystszy” skład.

Wszystkie serki widoczne na zdjęciu poniżej wypadły znacznie gorzej:

Facet - co w koszyku_36

Jogurty z dodatkiem ziaren zbóż – PrzeZboże

Facet - co w koszyku_03

Facet - co w koszyku_04

Facet - co w koszyku_05

Facet - co w koszyku_06

Jak na owocowe jogurty, skład mają całkiem niezły. Jest w nich wprawdzie skrobia modyfikowana, ale receptury innych gotowych jogurtów owocowych przedstawiają się znacznie mniej ciekawie. Grunt, to mieć odpowiednie tło ;-)

Usłyszeliśmy o nich jakiś czas temu od jednego z czytelników FiK, który w nadesłanym emailu polecał ten produkt i sugerował umieszczenie go w cyklu o zakupach. Jogurt trafia do zestawienia dopiero teraz, ponieważ znaleźliśmy go w jednym z supermarketów stosunkowo niedawno. Jogurty smakują owocowo, zawierają spory dodatek ziaren, ale znów – dla nas są za słodkie, dlatego zostaniemy przy jogurtach naturalnych. Kto jednak woli słodkie, powinien się nimi zainteresować. Przy okazji, śliwkowy jest smaczniejszy.

Serek twarogowy (Jana)

Facet - co w koszyku_21

Jeden z wielu dostępnych na rynku, a wyróżnia go to samo, co wszystkie inne białe serki, o których wspominamy w ramach tego cyklu – skład. Pełne mleko pasteryzowane i kropka. Bez dosyfiaczy.

Grecka feta z mleka koziego i owczego

Facet - co w koszyku_20

Prawdziwa feta. A przynajmniej prawdziwsza niż produkty typu Favita, które również, żeby nie było ;-), zdarza nam się kupować. Różnica między serami fetopodobnymi a fetą jest zasadnicza, dlatego wszędzie tam, gdzie potrzebujecie użyć autentycznej fety, lepiej sięgajcie po taki właśnie produkt. Od podróbki różni się zarówno smakiem, jak i konsystencją.

Biały serek kanapkowy (Wieluń)

Facet - co w koszyku_11

Facet - co w koszyku_12

Kolejny serek kanapkowy. Skład – jak na obrazku. Smaczny i bez sztucznych dodatków.

Serek EkoŁukta

Facet - co w koszyku_37

Serek EKO. Występuje w dwóch wariantach – waniliowym i czekoladowym. Skład ma dobry, zagęszczany jest pektyną i karobem. Kakao i czekolady mamy tu jak na lekarstwo, ale smak serka jest dość wyraźny.

Śmietana

Facet - co w koszyku_39

Facet - co w koszyku_38

Pewnego dnia – w poszukiwaniu śmietany wolnej od wsadu nieakceptowalnego z naszego punktu widzenia – przejrzeliśmy etykiety wszystkich śmietan dostępnych w Almie w Klifie. Tylko ta jedna okazała się zjadliwa, jeśli wierzyć podanemu składowi.

Musli Vivi

Facet - co w koszyku_08

Facet - co w koszyku_09

Facet - co w koszyku_10

Musli orkiszowe z bakaliami, przyuważone w jednym z podwarszawskich małych, lokalnych sklepów spożywczych. Producent też lokalny, a przy okazji z punktu widzenia FiK zlokalizowany niemal po sąsiedzku, bo w Grodzisku Mazowieckim. Skład – zachęcający, cukru brak. Facet musli robi sam, ale jeśli ktoś nie ma czasu albo ochoty walczyć z domową produkcją tego śniadaniowego smakołyku, może kupić dobrej jakości gotowca.

Prawdziwa czekolada – gorzka z orzechami

Facet - co w koszyku_15

Nowy produkt od Raw Cocoa. Skład bez zarzutu: ziarno kakaowca Criollo, cukier palmowy, masło kakaowe, orzechy laskowe, orzechy pecan, Bourbon wanilia. Zawartość kakao – 70%. Recenzję tej czekolady znajdziecie TUTAJ.

Kawy – różne, kwadratowe i podłużne

Po pierwsze – kawa mielona bezkofeinowa (Malongo)

Facet - co w koszyku_22

Jeśli kawa bezkofeinowa może być znakomita, to ta właśnie taka jest. Puryści kawowi zaraz pewnie podniosą larum, ale w naszej opinii Malongo bezkofeinowa to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza kawa bez kofeiny, dostępna w powszechnej sprzedaży. W Polsce od pewnego czasu trafić na nią dość trudno (kiedyś była w Almie, ale niestety zniknęła). Fajna rzecz dla osób, które muszą ograniczać spożycie pełnowartościowej kawy z kofeiną. Btw, inne kawy Malongo też są godne polecenia.

Po drugie – rozpuszczalna kawa aromatyzowana (Little’s)

Facet - co w koszyku_33

Jeśli wspomniani wyżej puryści odpuścili nam przy bezkofeinowej, tutaj pewnie już nie odpuszczą ;-)

Faktem jest, że kawa rozpuszczalna z prawdziwą kawą wspólnego ma niewiele, ale z uwagi na walory smakowe niektórych produktów, czasem warto zrobić wyjątek. Smakowe kawy Little’s należą do tych, które lubimy. Nie zawierają cukru, a „smakowość” zawdzięczają dodanym aromatom. Na obrazku widać dwie – z kardamonem i rumem, ale na naszym rynku dostępnych jest więcej wersji. Jakich, możecie sprawdzić np. TUTAJ. Kawy dobrze rozpuszczają się również w zimnej wodzie.

Po trzecie – mielona klasyczna, a do tego organiczna (Pellini)

Facet - co w koszyku_34

Mielona kawa Pellini. Włoska. Organiczna. Ekologiczna. 100% arabica. Świetna. Gdyby ktoś chciał spróbować, kupujemy ją TUTAJ.

Bottarga – fajny dodatek do makaronu albo sałatek

Facet - co w koszyku_19

Co to jest? Bottarga to zasuszona i utwardzona ikra z tuńczyka, cefala lub (rzadziej) miecznika, peklowana w soli morskiej. Doskonale łączy się oliwą. Pod względem konsystencji przypomina bułkę tartą, dlatego idealnie nadaje się przede wszystkim do doprawiania makaronu. Prosty przepis na makaron z bottargą znajdziecie TUTAJ.

Sardynki portugalskie

Facet - co w koszyku_18

Pyszne portugalskie sardynki. Wiadomo, że świeże byłyby lepsze, ale z ich dostępnością bywa różnie, a te rybki – w razie potrzeby  – dobrze je zastąpią. Skład: sardynki, woda, sól. Fajny przepis z wykorzystaniem rybek znajdziecie wkrótce na blogu.

Chrupkie pieczywo żytnie o osobliwej nazwie Burger

Facet - co w koszyku_35

Poza waflami ryżowymi, kupujemy również takie „chlebki”. Wynalezione w Kauflandzie, w innych odwiedzanych przez nas sklepach niestety brak. Kupiliśmy ze względu na skład: z etykiety wynika, że pieczywo powstaje z pełnoziarnistej mąki żytniej i soli. Smaczne, chrupkie, umiarkowanie słone.

Śląskie oblaty w trzech smakach

Facet - co w koszyku_25

Facet - co w koszyku_28

Facet - co w koszyku_27

Facet - co w koszyku_26

Pszenne podpłomyki w kilku smakach. Lekka przekąska za 2 zł od paczki.

Rydze marynowane w occie (Provincja)

Facet - co w koszyku_31

Facet - co w koszyku_32

Rydze w occie. Wystarczy je opłukać i spokojnie mogą zastępować w potrawach świeże grzyby. Sezon na świeże rydze trwa niestety krótko.

Musztarda i pasta z bakłażanów (Towary Niezwykłe)

Facet co w koszyku_01

Facet co w koszyku_02

Wytrawne smakołyki od Towarów Niezwykłych.

Musztarda z chilli i imbirem to chyba najsmaczniejsza musztarda, z jaką kiedykolwiek miałem do czynienia. Odpowiednio pikantna, z wyraźnym posmakiem imbiru. Skład: gorczyca czarna, ocet winny, cukier trzcinowy, wino białe, papryczki chili (15%), imbir 1%, sól, przyprawy. Przykładowy przepis z wykorzystaniem musztardy znajdziecie TUTAJ (pieczone ziemniaki i buraki z pikantnym sosem salsa verde).

Pasta z bakłażanów to aromatyczna, czosnkowo-pomidorowa pasta, którą można wykorzystać zarówno do dań na gorąco (PRZEPIS), jak i na zimno. Bardzo smaczna. Skład: bakłażany (62%), pomidory, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny, przyprawy.

Tyle na dziś, do kolejnego wpisu.