- 1 duży lub dwa mniejsze bataty (ok. 600-700 g)
- ok. 5 łyżek mąki
- ok. 60 ml mleka 2%
- 2 jajka
- trochę pietruszki (lub koperku)
- papryczka chilli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka przyprawy garam masala
- szczypta soli
- sporo pieprzu
- ok. 15 krewetek
- 1/2 dużego fenkuła (lub cały mały)
- trochę nasion kolendry
- trochę nasion gorczycy (biała i czarna)
- ocet balsamiczny
- oliwa extra vergine
Pyszne placki z batatów podane z krewetkami i fenkułem, podduszonymi w occie balsamicznym.
Placki z batatów (czyli słodkich ziemniaków) według tego przepisu można oczywiście potraktować również jako samodzielne danie. Podobnie, jak przyrządzone w ten sposób krewetki, które można podać na przykład na grzance (PRZEPIS) albo z makaronem. Razem jednak całość idealnie do siebie pasuje.
Krewetki przygotowywałem równocześnie z plackami, ale możesz również zająć się nimi po usmażeniu i odstawieniu placków w ciepłe miejsce, ponieważ ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu.
Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. 15-17 placków.
1. Zetrzyj bataty na tarce i odstaw.
2. Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, garam masalę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę i posiekaną papryczkę chilli.
3. W małej misce roztrzep jajka i dodaj do mąki wraz z resztą składników. Wlej mleko.
4. Dokładnie wymieszaj składniki, by uzyskać raczej gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki lub mleka.
5. Dodaj starte bataty i dokładnie wymieszaj.
6. Smaż placki partiami na rozgrzanej natłuszczonej patelni. Odwracaj na drugą stronę, gdy się zrumienią.
7. W tym czasie na drugiej patelni praż przez chwilę nasiona kolendry i gorczycy.
8. Dodaj olej i posiekany fenkuł. Podsmaż, mieszając, aż zacznie mięknąć.
9. Dodaj krewetki i podsmaż kilkanaście sekund. Wlej porządny chlust octu balsamicznego i jeszcze przez chwilę podduś całość.
10. Dodaj trochę oliwy extra vergine i posiekany koperek lub pietruszkę i zdejmij patelnię z ognia.
11. Usmażone placki podawaj z krewetkami i fenkułem.
Smacznego!
Czy próbowałeś może zastąpić bataty naszymi ziemniakami? Myślę, że oryginalnych składników łatwo nie znajdę..
Mozesz zastapic, albo skorzystac z tego przepisu na placki ziemniaczane https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/placki-ziemniaczane-z-lososiem-i-sadzonym-jajem-przepiorczym/, jednak ziemniak nie smakuje tak jak batat, a tu chodzi w koncu o placki z batatow ;-)
Bataty są pyszne, a te placki wyglądają niezwykle apetycznie, pozdrawiam
Ale fajne!
wglądają bardzo smacznie:)
Uwielbiam:)