• ok. 150 g wędzonego łososia w kawałku
  • 2 łyżki kaparów
  • 3-4 kopiaste łyżeczki musztardy z chilli i imbirem
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 pęczka koperku
  • trochę czarnego kawioru (opcjonalnie)
  • kilka kromek dobrego chleba

Dobra kanapka nie jest zła, a ta jest wręcz doskonała.

Kilka prostych składników i pyszna kanapka gotowa. Jeśli nie macie pod ręką kawioru, po prostu z niego zrezygnujcie. Nie rezygnujcie natomiast z gęstego, greckiego jogurtu – idealnie zastąpi on całkowicie zbędną tutaj śmietanę. Pyszna musztarda z chilli i imbirem pasuje tu doskonale, ale w razie jej braku użyjcie na przykład mieszanki musztardy dijon i łagodniejszej ziarnistej.

1. Usuńcie skórę z łososia, pokrójcie go w drobną kostkę i wrzućcie do miski.

2. Dodajcie kapary, posiekany koperek, sok z cytryny, musztardę oraz jogurt, i wymieszajcie. W razie potrzeby, dodajcie więcej musztardy lub jogurtu.

3. Nałóżcie porcje łososia na kromki chleba. Wierzch udekorujcie kawiorem i odrobiną koperku.

Smacznego!

Losos na kanapce L_15