Nerkownik z kokosem i limonką – roślinny, bez cukru i mąki.
Nerkownik to ciasto z nerkowców, a rzeczownik wszedł do obiegu jako odpowiedź roślinożerców na wyrazy sprzeciwu w odniesieniu do nazywania tego ciasta sernikiem. „Sernik bez sera?! Nie może być!”. Jak dla mnie, nerkownik, bezsernik czy sernik z nerkowców – totalnie wszystko jedno, grunt, ze od dawna każdy wie, o co chodzi. Nie ma o co się spierać.
Nerkownik z kokosem i limonką na daktylowym spodzie to pyszne, słodkie, kremowe, w 100% roślinne, bezglutenowe i bezcukrowe ciasto, które robi się bez pieczenia, całkowicie na zimno. Wystarczy zmiksować składniki, przełożyć do formy, odstawić, i gotowe!
Orzechową masę z nerkowców i śmietanki kokosowej dosłodziłem (testowo, co do zasady nie dosładzam jej niczym) dwiema kopiastymi łyżkami erytrytolu, a i tak – jak na nasze standardy – wychodzi bardzo słodka. Daktylowy spód również jest mocno słodki z natury, stąd dodatek filetowanych cząstek limonki. Jeżeli limonkę uważasz za składnik zbyt ekstremalny, ułóż na wierzchu pomarańcze lub cokolwiek innego. Bezsernik możesz udekorować w dowolny sposób, np. świeżymi, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, orzechami włoskimi, pistacjami lub kolorowym owocowym pudrem. Zblendowana i nieschłodzona masa z nerkowców smakuje jak budyń, więc możesz użyć jej także w ten sposób.
Sprawdź też wcześniejsze przepisy na ciasta z nerkowców.
Nerkownik z kokosem i limonką – SKŁADNIKI:
Z podanych proporcji otrzymasz 8 sporych porcji. Na tortownicę o średnicy 17-20 cm.
Spód
- ok. 15 dużych świeżych daktyli izraelskich (Medjool), wypestkowanych
- ok. 70 g wiórków kokosowych
Masa orzechowa
- 250 g nerkowców, namoczonych w wodzie (co najmniej 1-2 godziny) i odsączonych
- limonka (na sok)
- 150 g śmietanki kokosowej
- 2 łyżki erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier (opcjonalnie, ja ciasta niczym nie dosładzam)
Dekoracja
- 2-3 limonki, cząstki wyfiletowane
- 2-3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
Nerkownik z kokosem i limonką – PRZEPIS:
- Zalej nerkowce wodą mineralną, przykryj i odstaw na co najmniej 1-2 godziny.
- Przygotuj spód: wypestkowane świeże daktyle zagnieć w misce z wiórkami kokosowymi tak, by utworzyły elastyczną kulę ciasta. Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je przez kilka godzin, odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
- Przełóż masę na spód nerkownika do formy, np. do tortownicy wyłożonej pergaminem lub folią spożywczą, rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki.
- Odsączone z wody nerkowce, śmietankę kokosową, słodzidło i sok z limonki zmiksuj w blenderze na krem. Używam blendera molekularnego Ronic Zyle Led II.
- Przełóż masę do formy, wyrównaj i wstaw do zamrażarki na godzinę (albo do lodówki na całą noc).
- Nerkownik przechowuj w lodówce do 5 dni.
Roślinne (wegańskie) desery, takie jak na przykład nerkownik, wymagają użycia mocarnego blendera wysokoobrotowego, który bezproblemowo poradzi sobie z gęstymi, często lepkimi masami, które w tradycyjnych blenderach łatwo blokują ostrza i przez to uniemożliwiają skuteczne działania w kuchni. Takim blenderem jest używany przeze mnie Ronic Zyle Led II. To blender, który zmieli absolutnie wszystko – suchą ciecierzycę na mąkę, gotowaną ciecierzycę na hummus, słodkie pasty z daktyli i orzechów, kremy z suszonych owoców, orzechy na mąkę czy nerkowce ze śmietaną kokosową na krem. Za co najbardziej lubię ten blender? Za niezawodność. Wystarczy załadować składniki do kielicha blendera, wybrać odpowiedni program i gotowe! Nie trzeba przerywać blendowania ani dodatkowo mieszać składników w trakcie miksowania, ponieważ blender po prostu się nie muli.