- 200 g makaronu (np. penne)
- 3-4 łyżeczki czerwonego pesto
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- spora garść świeżej bazylii
- parmezan
Najszybciej i najprościej, jak się da.
Jeśli food ma być fast, to tylko w takim wydaniu.
1. Ugotujcie makaron wg czasu podanego na opakowaniu.
2. W tym czasie pokrójcie pomidory na kawałki.
3. Porcję ugotowanego i odcedzonego makaronu przełóżcie do miseczek, dodajcie do każdej 2 łyżeczki pesto i dokładnie wymieszajcie, tak by pesto pokryło makaron.
4. Dodajcie pokrojone pomidory i listki bazylii porwane na mniejsze kawałki.
5. Przełóżcie makaron na talerze i zetrzyjcie trochę parmezanu.
6. Dla urozmaicenia dania śmiało możecie dodać do makaronu trochę surowych warzyw. Może to być na przykład cykoria. Chrupka i lekko gorzkawa cykoria doda potrawie dodatkowej faktury i ciekawego smaku.
Makaron bez cykorii:
Makaron z cykorią:
Smacznego!
Uwielbiam pesto czerwone (ja mówię nań pesto rosso) – i doceniam jego walory już od dawna!
To nie tylko świetny ratunek w przypadku braku czasu, ale i wyśmienita propozycja do śniadaniowych tostów :)
Pozdr :)