Gofry z lardo, miodem i orzechami laskowymi.

O co chodzi w tym przepisie? O to, że zbliża się Tłusty Czwartek. Tłusty, ale nie słodki ;-)

Gofry w wersji bezglutenowej mają tę dodatkową zaletę, że mimo użycia mąki innej niż pszenna są wręcz banalne w przygotowaniu. Zawsze się udają, bez względu na to, z jakiej mąki postanowisz zrobić ciasto. Bezglutenowe gofry są nieporównanie łatwiejsze w wykonaniu niż naleśniki czy placki, i właściwie pieką się same. Równie łatwo możesz przygotować gofry z warzyw lub owoców, np. z ziemniaków, groszku, bobu, dyni albo jabłek. Ale dziś nie o tym. Dziś o gofrach z lardo, miodem i orzechami.

Lardo z miodem i orzechami to włoska klasyka, natomiast lardo z miodem i orzechami, rozpuszczające się na gorących świeżo wypieczonych gofrach to już czysta rozpusta ;-) Wymień pączki na gofry, warto, zapraszam :-)

Gofry z lardo, miodem i orzechami laskowymi

Gofry z lardo, miodem i orzechami laskowymi

Gofry z lardo, miodem i orzechami laskowymi – SKŁADNIKI:

Ciasto (na 5 sztuk)

  • 140 g mąki owsianej bezglutenowej
  • ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli, roztartej w moździerzu
  • 2 jajka (zerówka, wolny chów)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy 

Dodatki (na 1 sztukę)

  • 3-4 cienko skrojone plasterki lardo di Colonnata
  • łyżka prażonych orzechów laskowych
  • łyżeczka miodu (tu: kasztanowy)
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
  • kilka listków świeżej mięty

Gofry z lardo, miodem i orzechami laskowymi – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść ghee / masło.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
  4. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
  5. Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa 10 minut.
  6. Ostrym nożem pokrój lardo w jak najcieńsze plasterki i od razu układaj je na gorących gofrach.
  7. Skrop gofry miodem, posyp grubo posiekanymi orzechami laskowymi i listkami mięty, a na koniec skrop je octem balsamicznym.

I pamiętaj: Tłusty Czwartek jest tylko raz w roku! Nie nadużywaj okazji ;-)

Gofry z lardo, miodem i orzechami laskowymi

Gofry z lardo, miodem i orzechami laskowymi