Gofry z lardo, miodem i orzechami laskowymi.
O co chodzi w tym przepisie? O to, że zbliża się Tłusty Czwartek. Tłusty, ale nie słodki ;-)
Gofry w wersji bezglutenowej mają tę dodatkową zaletę, że mimo użycia mąki innej niż pszenna są wręcz banalne w przygotowaniu. Zawsze się udają, bez względu na to, z jakiej mąki postanowisz zrobić ciasto. Bezglutenowe gofry są nieporównanie łatwiejsze w wykonaniu niż naleśniki czy placki, i właściwie pieką się same. Równie łatwo możesz przygotować gofry z warzyw lub owoców, np. z ziemniaków, groszku, bobu, dyni albo jabłek. Ale dziś nie o tym. Dziś o gofrach z lardo, miodem i orzechami.
Lardo z miodem i orzechami to włoska klasyka, natomiast lardo z miodem i orzechami, rozpuszczające się na gorących świeżo wypieczonych gofrach to już czysta rozpusta ;-) Wymień pączki na gofry, warto, zapraszam :-)
Gofry z lardo, miodem i orzechami laskowymi – SKŁADNIKI:
Ciasto (na 5 sztuk)
- 140 g mąki owsianej bezglutenowej
- ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli, roztartej w moździerzu
- 2 jajka (zerówka, wolny chów)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki (na 1 sztukę)
- 3-4 cienko skrojone plasterki lardo di Colonnata
- łyżka prażonych orzechów laskowych
- łyżeczka miodu (tu: kasztanowy)
- ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
- kilka listków świeżej mięty
Gofry z lardo, miodem i orzechami laskowymi – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść ghee / masło.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
- Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa 10 minut.
- Ostrym nożem pokrój lardo w jak najcieńsze plasterki i od razu układaj je na gorących gofrach.
- Skrop gofry miodem, posyp grubo posiekanymi orzechami laskowymi i listkami mięty, a na koniec skrop je octem balsamicznym.
I pamiętaj: Tłusty Czwartek jest tylko raz w roku! Nie nadużywaj okazji ;-)
Z takiego tłustego czwartku może nawet się nie wypiszę. Zobaczymy;) Nie znoszę ani pączków, ani faworków. Nie rozumiem fenomenu;)
Ja też, witaj w klubie;-)