Krokiety z gryczanym kaszotto.

Krokiety to jedno z flagowych kulinarnych wspomnień mojego PRL-owskiego dzieciństwa. Twojego może też? Naleśnik i nadzienie. Cienki placek i farsz. Nieskomplikowane danko z podstawowych, łatwych do zdobycia składników spełniało wszelkie warunki, by stać się kulinarnym hitem, choć to przecież nie wymysł PRLu, a patent starożytnych Rzymian. Źródła podają, że Rzymianie obtaczali warzywa i mięso ciastem, tworząc rissoles – małe, opiekane kotleciki.

Jak by nie było, jedno jest pewne: nadzienie krokieta wcale nie musi zawierać mięsa. Moim zdaniem, roślinne dodatki dają znacznie ciekawszy efekt. Do nadziewania naleśników świetnie nadaje się grzybowe kaszotto, np. z dodatkiem kurek. Jego zdecydowany, mocny i nasycony grzybowy smak w połączeniu z naleśnikami z miejsca przypomina mi krokiety z kapustą i grzybami, które lata temu robiła moja matka (wtedy jeszcze nie w wersji gluten free, a z mąki pszennej). Nie jadłem ich od lat i w takiej klasycznej postaci nigdy już nie zjem, ale wspomnienia pozostały :-)

Uwagi:

  • Gotowe kaszotto powinno być mniej kremowe i płynne niż standardowe – bardziej „suche” sprawdzi się lepiej jako nadzienie
  • Kaszotto przygotowane z podanych proporcji wystarczy na farsz dla sporej ilości naleśników (ok. 6-8), dzięki czemu jednym posiłkiem może najeść się cała rodzina
  • Wino wzbogaca smak kaszotto (tak samo, jak w risotto), ale nie jest niezbędne – w razie potrzeby zrezygnuj z dodatku alkoholu
  • Jeżeli jesz zboża glutenowe, naleśniki możesz zrobić z mąki pszennej
  • Przepyszne kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill nie jest daniem instant. To mieszanka składników do samodzielnego gotowania kaszotto, która składa się wyłącznie z naturalnych produktów: białej kaszy gryczanej (89%), suszonych kurek (5,2%), suszonych warzyw (5,8%), takich jak marchew, cebula, por, czosnek i natka pietruszki. Korzystając z takiego kaszotto nie musisz kupować ani przyrządzać oddzielnie poszczególnych składników. Opakowanie zawiera odpowiednie proporcje wszystkiego, co jest niezbędne do gotowania. Wystarczy patelnia, oliwa i bulion warzywny (sama woda też będzie OK – często gotuję kaszotto na samej wodzie). Składniki produktu nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej. Wszystkie produkty Woodpecker możesz zamówić online z dostawą pod same drzwi.

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto i kurkami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

Nadzienie

  • opakowanie (215 g) kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • cebula lub duża szalotka, posiekana
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • kopiasta łyżeczka nasion białej gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
  • kieliszek (ok. 150 ml) białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego albo wody
  • olej do smażenia

Naleśniki z bezglutenowej mąki owsianej (na 4-6 sztuk w zależności od średnicy patelni)

  • 2 jajka (wolny chów, rozmiar L)
  • 9 kopiastych łyżek mąki owsianej
  • gazowana woda mineralna
  • olej do smażenia
  • kawałek sera (tu: wędzony oscypek)

Krokiety z gryczanym kaszotto i kurkami – PRZEPIS:

  1. W głebokiej patelni zeszklij posiekaną cebulę (lub szalotkę), po czym dodaj kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.
  2. Wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu (albo wrzątku).
  3. Gotuj kaszotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (aż do zużycia całego bulionu), nieustannie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. 
  4. Dopraw kaszotto solą i przyprawami z moździerza, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw. Kaszotto ma stanowić nadzienie, w związku z czym powinno być bardziej gęste i „suche” niż normalnie.
  5. Z jajek, gazowanej wody mineralnej i mąki przygotuj ciasto naleśnikowe. Kaszotto wystarczy na wypełnienie większej ilości naleśników, niż podana w przepisie, więc w razie potrzeby zwiększ po prostu ilości składników i przygotuj więcej ciasta. Usmaż naleśniki.
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  7. Zawiń naleśniki z nadzieniem z kaszotto i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posyp świeżo startym serem i wstaw do piekarnika. Piecz. ok 15-20 minut.

Sprawdź też:

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Krokiety z gryczanym kaszotto

Wpis powstał we współpracy z właścicielem marki The Green Woodpecker Trill.