Krokiety z gryczanym kaszotto.
Krokiety to jedno z flagowych kulinarnych wspomnień mojego PRL-owskiego dzieciństwa. Twojego może też? Naleśnik i nadzienie. Cienki placek i farsz. Nieskomplikowane danko z podstawowych, łatwych do zdobycia składników spełniało wszelkie warunki, by stać się kulinarnym hitem, choć to przecież nie wymysł PRLu, a patent starożytnych Rzymian. Źródła podają, że Rzymianie obtaczali warzywa i mięso ciastem, tworząc rissoles – małe, opiekane kotleciki.
Jak by nie było, jedno jest pewne: nadzienie krokieta wcale nie musi zawierać mięsa. Moim zdaniem, roślinne dodatki dają znacznie ciekawszy efekt. Do nadziewania naleśników świetnie nadaje się grzybowe kaszotto, np. z dodatkiem kurek. Jego zdecydowany, mocny i nasycony grzybowy smak w połączeniu z naleśnikami z miejsca przypomina mi krokiety z kapustą i grzybami, które lata temu robiła moja matka (wtedy jeszcze nie w wersji gluten free, a z mąki pszennej). Nie jadłem ich od lat i w takiej klasycznej postaci nigdy już nie zjem, ale wspomnienia pozostały :-)
Uwagi:
- Gotowe kaszotto powinno być mniej kremowe i płynne niż standardowe – bardziej „suche” sprawdzi się lepiej jako nadzienie
- Kaszotto przygotowane z podanych proporcji wystarczy na farsz dla sporej ilości naleśników (ok. 6-8), dzięki czemu jednym posiłkiem może najeść się cała rodzina
- Wino wzbogaca smak kaszotto (tak samo, jak w risotto), ale nie jest niezbędne – w razie potrzeby zrezygnuj z dodatku alkoholu
- Jeżeli jesz zboża glutenowe, naleśniki możesz zrobić z mąki pszennej
- Przepyszne kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill nie jest daniem instant. To mieszanka składników do samodzielnego gotowania kaszotto, która składa się wyłącznie z naturalnych produktów: białej kaszy gryczanej (89%), suszonych kurek (5,2%), suszonych warzyw (5,8%), takich jak marchew, cebula, por, czosnek i natka pietruszki. Korzystając z takiego kaszotto nie musisz kupować ani przyrządzać oddzielnie poszczególnych składników. Opakowanie zawiera odpowiednie proporcje wszystkiego, co jest niezbędne do gotowania. Wystarczy patelnia, oliwa i bulion warzywny (sama woda też będzie OK – często gotuję kaszotto na samej wodzie). Składniki produktu nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej. Wszystkie produkty Woodpecker możesz zamówić online z dostawą pod same drzwi.
Krokiety z gryczanym kaszotto i kurkami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
Nadzienie
- opakowanie (215 g) kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill
- garść posiekanej natki pietruszki
- cebula lub duża szalotka, posiekana
- duża szczypta soli
- łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- kopiasta łyżeczka nasion białej gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
- kieliszek (ok. 150 ml) białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- ok. 1 litr bulionu warzywnego albo wody
- olej do smażenia
Naleśniki z bezglutenowej mąki owsianej (na 4-6 sztuk w zależności od średnicy patelni)
- 2 jajka (wolny chów, rozmiar L)
- 9 kopiastych łyżek mąki owsianej
- gazowana woda mineralna
- olej do smażenia
- kawałek sera (tu: wędzony oscypek)
Krokiety z gryczanym kaszotto i kurkami – PRZEPIS:
- W głebokiej patelni zeszklij posiekaną cebulę (lub szalotkę), po czym dodaj kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.
- Wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu (albo wrzątku).
- Gotuj kaszotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (aż do zużycia całego bulionu), nieustannie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta.
- Dopraw kaszotto solą i przyprawami z moździerza, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw. Kaszotto ma stanowić nadzienie, w związku z czym powinno być bardziej gęste i „suche” niż normalnie.
- Z jajek, gazowanej wody mineralnej i mąki przygotuj ciasto naleśnikowe. Kaszotto wystarczy na wypełnienie większej ilości naleśników, niż podana w przepisie, więc w razie potrzeby zwiększ po prostu ilości składników i przygotuj więcej ciasta. Usmaż naleśniki.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Zawiń naleśniki z nadzieniem z kaszotto i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posyp świeżo startym serem i wstaw do piekarnika. Piecz. ok 15-20 minut.
Sprawdź też:
- Ciasto z ryżu i cukinii
- Pomarańczowe risotto z dynią
- Pasztet z grzybowego kaszotto
- Zielone risotto z cukinią na każdą porę roku
- Zupa grzybowa na bazie risotto
- Grzybowe risotto z kiszonym jabłkiem
- Risotto bowl na wiosenne śniadanie
- Szparagowe kaszotto z kurkami
Wpis powstał we współpracy z właścicielem marki The Green Woodpecker Trill.