Sałatka z liści nasturcji.

Wiosna i lato to wspaniała sposobność ku temu, by w ogrodzie, na działce, na tarasie czy balkonie rozpocząć uprawę kwiatów jadalnych. Nabyć je na targu, owszem, można, ale uprawa własna wychodzi nieporównanie taniej. Poza tym, tylko samodzielnie hodując kwiaty z konsumpcyjnym przeznaczeniem mamy pewność, że na żadnym etapie wzrostu nie zostały niczym spryskane.

Jadalne kwiaty lubimy dodawać do wszystkiego, dlatego używam ich bardzo często. Pod względem częstotliwości kwiaty cukinii rok w rok plasują się na pierwszym miejscu, ale równie wdzięcznym dodatkiem do potraw są też kwiatki kolendry, kwiaty musztardowcakwiaty dyni, bratki, chabry, lawenda, hibiskus, goździk ogrodowy, nasturcja, forsycja, stokrotka, aksamitka, kwiatki judaszowca czy wszelkie kwitnące zioła.

To propozycja na wykorzystanie kwiatów i ziół z domowej uprawy: prosta sałatka, w której główną rolę grają przepyszne listki nasturcji, stanowiące ozdobę każdego dania. Z uwagi na to, że pąki nasturcji wciąż pozostają zaciśnięte (zakwitną lada chwila), do sałatki trafiły na razie same liście, a towarzyszą im kwiatki kolendry i kwiaty cukinii.

Nasturcje są bardzo łatwe w uprawie – zarówno ogrodowej, jak i doniczkowej. Jedyne, czego potrzebuje nasturcja, to sporo słońca i jeszcze więcej wody. Warto włączyć je latem do codziennego menu, tym bardziej, że w restauracjach fine diningowych za kilka listków czy kwiatów nasturcji trzeba sporo zapłacić.

Sałatka z liści nasturcji

Sałatka z liści nasturcji – SKŁADNIKI na jeden duży talerz:

  • kremowa ricotta (ok. 250 g)
  • kilka (ok. 10-12) listków nasturcji, najlepiej z domowej uprawy (nie mogą być pryskane)
  • 2 kwiaty cukinii
  • garść listków świeżych ziół (tu: mięta, szałwia i kocimiętka)
  • trochę kwiatków kolendry
  • domowy olej lniany tłoczony na zimno (z siemienia lnianego)

Możesz dodać inne przyprawy, ja celowo je pomijam, by nie zakłócać naturalnych smaków – kwaskowatych liści nasturcji równoważonych kremową ricottą i wyrazistego oleju lnianego

Sałatka z liści nasturcji – PRZEPIS:

  1. Na całej powierzchni płaskiego talerza o sporej średnicy rozprowadź warstwę kremowej ricotty.
  2. Na połowie ricotty ułóż listki nasturcji. Na pozostałej części ułóż kwiaty cukinii i listki ziół.
  3. Skrop olejem lnianym i posyp kwiatkami kolendry.

Sałatka z liści nasturcji

Sałatka z liści nasturcji

Sałatka z liści nasturcji

Sałatka z liści nasturcji

Sałatka z liści nasturcji

Sałatka z liści nasturcji