Smażone szparagi z ziemniakami w zielonym pesto.
Pyszna wiosenna sałatka na ciepło ze smażonych zielonych szparagów i ziemniaków w polskim pesto ze szczypiorku czosnkowego.
Uwagi:
- Smażę surowe ziemniaki (nie gotuję ich wcześniej) – pokrojone w drobną kostkę szybko miękną i smakują doskonale,
- Jak co roku przypominam, że najlepsze szparagi to chrupiące szparagi (surowe też, pod warunkiem, że są super świeże, czyli na przykład takie, jak od Majlertów). W tym przepisie szparagi nie spędzają na patelni zbyt wiele czasu – powinny pozostać chrupkie i świeże, ponieważ takie są najsmaczniejsze, a poza tym chrupki szparag świetnie kontrastuje z kremowym ziemniakiem,
- Szczypiorek czosnkowy to moje ulubione wiosenne ziele do pesto. Gotowe pesto ze szczypiorku jest wyraziste w smaku, ale nie nadmiernie czosnkowe, a do tego zachowuje piękny, intensywny, soczyście zielony kolor. Takie pesto możesz dodawać do wszystkiego, zarówno na zimno, jak i na ciepło: do sałatek, omletów, pizzy, risotto, makaronu, gotowanych i pieczonych warzyw, i tak dalej,
- Poza sezonem na szparagi i szczypiorek podobne danie możesz przyrządzić, używając na przykład mrożonego zielonego groszku, do pesto – natki pietruszki lub bazylii.
Smażone szparagi z ziemniakami w zielonym pesto – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
Na pesto
- 120 g szczypiorku czosnkowego (nie mylić z czosnkiem niedźwiedzim!)
- 40 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
- około 30-40 g solonych prażonych migdałów
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- szczypta czarnego pieprzu roztartego w moździerzu
Warzywa
- 2 duże garście listków musztardowca (albo rukoli)
- 500 g ziemniaków
- 500-600 g zielonych szparagów
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1-2 duże szalotki lub 1 większa cebula
- duża szczypta czarnego pieprzu roztartego w moździerzu
- oliwa extra vergine
- garść kwiatków kocimiętki do dekoracji (opcjonalnie)
Smażone szparagi z ziemniakami w zielonym pesto – PRZEPIS:
- Przygotuj zielone pesto: w dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj szczypiorek czosnkowy, solone migdały, Parmigiano Reggiano i oliwę.
- W głębokiej patelni zeszklij na oliwie szalotki, gotowe zdejmij z patelni.
- Na patelnię wrzuć obrane ze skórki i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Smaż pod przykryciem, aż zmiękną, gotowe zdejmij z patelni.
- Na patelnię dodaj posiekane zielone szparagi (zdrewniałe końcówki odłamane, główki przekrojone wzdłuż na połówki) i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Duś pod przykryciem przez około 3 minuty.
- Do szparagów dodaj szalotki i ziemniaki. Podgrzej całość, po czym zdejmij patelnię z ognia. Dodaj około 5 łyżeczek pesto oraz pieprz, wymieszaj.
- Na dużym talerzu rozłóż liście musztardowca (lub rukoli) i wyłóż na nie składniki z patelni. Posyp kwiatkami kocimiętki, gotowe!