Boquerones na trzy sposoby – fajne pomysły na tapas.

Pod wpływem niesłabnącego zamiłowania do boquerones i kilku tygodni restauracyjnych uciech w Walencji, przywiozłem trochę filecików z sardeli i zrobiłem z nich kilka przepysznych tapas.

Boquerones na trzy sposoby

Czytaj też:

Boquerones na trzy sposoby

Boquerones na trzy sposoby

Boquerones na trzy sposoby

Boquerones na trzy sposoby

Uwielbiamy boquerones i – podobnie jak Pimientos de Padron – zamawiamy je przy każdej okazji jako obowiązkowy element tapas. Tym razem, postanowiliśmy sprawdzić, jak sardele zniosą podróż i, co cieszy i dobrze rokuje na przyszłość, okazało się, że zniosły ją bardzo dobrze, co z kolei zaowocowało trzema prostymi dankami z kilku składników.

Pierwsze, boquerones en vinagre, czyli wariant wprost inspirowany najpopularniejszym patentem na podawanie sardeli, całkiem często serwowanych z dodatkiem świeżo startej skórki z pomarańczy. Po drugie i trzecie, dwa swobodne pomysły z użyciem cytronu, który akurat miałem pod ręką w nadmiarze, oraz orzechów. Jeżeli nie masz dostępu do cytronów albo ich nie lubisz, możesz zastąpić ten cytrus pomarańczą lub grejpfrutem. Orzechy pekan możesz zastąpić innymi, na przykład włoskimi lub laskowymi. Polecam pokroić dymkę w duże kawałki i nie żałować chilli – kwasowość reszty składników z powodzeniem łagodzi ich ostrość.

Na wszystkie trzy tapas spokojnie wystarczy ok. 100 g boquerones.

Boquerones na trzy sposoby – SKŁADNIKI:

Boquerones en vinagre

  • kilka filecików Boquerones
  • pół limonki
  • skórka z jednej pomarańczy
  • oliwa extra vergine

Boquerones z cytronem i migdałami

  • kilka filecików Boquerones
  • pół pomarańczy
  • 4 plastry cytronu
  • garść prażonych migdałów
  • trochę listków oregano lub mięty
  • oliwa extra vergine

Sałatka z cytrona, dymki i boquerones

  • kilka filecików Boquerones
  • 6 plastrów cytronu
  • 3 dymki
  • garść orzechów pekan
  • trochę listków oregano lub mięty
  • pół do jednej chilli (z pestkami albo bez)
  • pół pomarańczy (limonka również jest OK)
  • oliwa extra vergine

Boquerones na trzy sposoby – PRZEPISY:

Boquerones en vinagre

  1. Na talerzyku ułóż boquerones.
  2. Fileciki skrop oliwą i sokiem z limonki.
  3. Dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy.

Boquerones z cytronem i migdałami

  1. Plastry obranego ze skóry cytronu pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  2. Do miski dodaj grubo posiekane migdały i listki oregano. Wlej trochę soku z pomarańczy i oliwę. Wymieszaj i przełóż na talerz.
  3. Dodaj boquerones i skrop całość sokiem i oliwą.

Sałatka z cytronu, dymki i boquerones

  1. Plastry obranego ze skóry cytronu pokrój w ćwiartki lub na sześć części i przełóż do miski.
  2. Dodaj rozgniecione w dłoniach orzechy pekan, posiekane chilli, listki oregano i dymkę pokrojoną w spore kawałki. Na koniec dodaj boquerones.
  3. Wlej sok z pomarańczy lub limonki oraz oliwę. Wymieszaj i podawaj.

Boquerones na trzy sposoby