Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano.

Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano to kolejna wariacja na niewyczerpany temat pod tytułem „jak upiec ziemniaki, by oszalał świat” ;-)

Pieczenie jest bez dwóch zdań najlepszą formą obróbki tej niepozornej bulwy. Wysokiej jakości Parmezan i porcja ziół to wszystko, czego potrzeba, by osiągnąć autentycznie oszałamiający rezultat. Ser zapieka się na chrupko, a wnętrze ziemniaków pozostaje miękkie i kremowe.

Korzystając z tego przepisu, możesz piec ziemniaki przez okrągły rok – zarówno młode (te są oczywiście zawsze najsmaczniejsze), jak również stare (po ugotowaniu podziel je na mniejsze kawałki).

Ziemniaki zapiekłem ze wspaniałym 100-miesięcznym Parmigiano Reggiano z mleka białych krów z organicznej hodowli, ale można oczywiście użyć krócej starzonego sera – ważne, by Parmezan był autentyczny i świeżo starty. Pisałem o tym już wiele razy, ale powtórzę jeszcze raz: pod żadnym pozorem nie kupujcie gotowego fabrycznie startego parmezanu. To obraza dla Parmigiano Reggiano i dla Waszych podniebień. Nie warto chodzić na skróty, smak tylko na tym traci.

Ziemniaczaną zapiekankę przyrządziłem w dwóch małych patelniach, które można wstawić do piekarnika, ale nie ma przeszkód, by ziemniaki zapiec w jednym dużym naczyniu.

Nie dodaję soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony, ale jeśli ktoś potrzebuje, może dodać szczyptę.

Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano

Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano

Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano

Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 600 g młodych ziemniaków
  • 50 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego (tu: wspaniały 100-miesięczny, któremu 50- i 40-miesięczne ustępują tylko w niewielkim stopniu)
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek suszonego tymianku
  • oliwa extra vergine
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu
  • 1 łyżeczka pieprzu voatsiperifery (albo zwykłego pieprzu czarnego)

Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Wyszoruj ziemniaki i przełóż je na papierowy ręcznik, by przeschły.
  3. Do dużej miski wlej chlust oliwy, dodaj posiekane listki rozmarynu, listki tymianku, pieprz i fenkuł (rozgniecione wcześniej w moździerzu) oraz około połowy startego na tarce Parmezanu. Wymieszaj, powstanie dość gęsta pasta.
  4. Dodaj do miski ziemniaki (większe sztuki przekrój na połówki), polej je oliwą i dokładnie wymieszaj wszystko dłońmi tak, by ziemniaki dobrze pokryły się pastą z sera, przypraw i ziół.
  5. Przełóż zawartość miski do dwóch naczyń do zapiekania (albo do jednego większego).
  6. Posyp ziemniaki pozostałym Parmezanem i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz do miękkości – ok. 40 minut lub nieco dłużej, w zależności od odmiany ziemniaków.

Sprawdź też inne przepisy na przepyszne ziemniaki:

Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano

Ziemniaki pieczone z Parmigiano Reggiano