Sałatka z melonem, zieloną mandarynką i parmezanem.

Sezon na lekkie, orzeźwiające, zimowe sałatki z egzotycznych owoców można uznać za otwarty! Co tu mamy? Słodkie skarby z Sycylii: pyszny granat Dente di cavallo o słodziutkich bladoróżowych pestkach, aromatyczny złoty melon i soczyste zielone mandarynki (miyagawa), które smakują jak grejpfrut. A do tego wyrazisty ser prosto z Hiszpanii – Galmesano, pokrojony w drobną kostkę.

Całość doprawiam świeżym, tłoczonym na zimno olejem z orzechów włoskich, bogatym w tłuszcze nienasycone oraz witaminy A i E. Wspaniały, domowy, gęsty i aromatyczny olej znakomicie się tu sprawdza – w prostych daniach opartych na krótkiej liście składników najpełniej prezentuje swe atuty. Z takim smakiem nie może równać się nawet najlepszy olej ze sklepu. Samodzielne tłoczenie i próbowanie domowych olejów to nieustanne odkrywanie całkiem nowych, często niezwykłych smaków. Olej z nerkowców, z orzechów macadamia, z pistacji, z migdałów, z pinioli, z orzechów włoskich, lniany – każdy smakuje wyjątkowo i nieporównanie lepiej niż ich odpowiedniki ze sklepowych półek (nawet jeśli etykieta wskazuje, że są organiczne).

Przeczytaj też:

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 6 zielonych mandarynek (Miyagawa / Satsuma)
  • melon miodowy
  • granat Dente di cavallo (ziarna tej odmiany granatu mają przezroczysty bladoróżowy kolor)
  • 4 śliwki
  • ok. 150 g młodego, ok. 9/12 miesięcznego twardego sera (u mnie: Galmesano – hiszpański odpowiednik Parmigiano Reggiano)
  • mała garść listków kolendry
  • olej z orzechów włoskich świeżo tłoczony na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann (zamiast oliwy extra vergine)

Sałatka z melonem – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z orzechów włoskich: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 300 g grubo posiekanych orzechów i włącz urządzenie, wybierając program walnut core. Z takiej ilości świeżych orzechów wysokiej jakości otrzymasz co najmniej 200 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju.
  2. Melon obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. W kostkę podobnej wielkości pokrój twardy ser.
  3. Ostrym nożem okrój cytrusy ze skórki i wykrój zgrabne cząstki, a z pozostałego miąższu wyciśnij sok. Na podobnej wielkości cząstki pokrój śliwki. 
  4. Wydrąż pestki z granatu.
  5. Na dużym talerzu wykładaj po trochę poszczególnych składników sałatki, aż całość będzie dobrze wyglądać.
  6. Na wierzchu sałatki dodaj listki świeżej kolendry. Całość skrop obficie sokiem z zielonych mandarynek i tłoczonym na zimno oleju z orzechów.

Niezależnie od tego, co planujesz kupić w e-sklepie Ronic pamiętaj, że kod FACETIKUCHNIA daje Ci dodatkowe 5% zniżki na wszystko i łączy się z innymi rabatami. Rabat działa na pełną wartość koszyka – za wszystko co kupisz, zapłacisz mniej!

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem