Papryki pieczone w airfryerze.

Papryki zapiekane z fajnym roślinnym nadzieniem to zawsze niezła opcja na prosty pożywny obiad lub kolację. A kiedy zamienisz piekarnik na airfryer, całość przyrządzisz jeszcze szybciej niż zwykle, ponieważ beztłuszczowa frytkownica – inaczej niż piekarnik – nie wymaga wcześniejszego rozgrzewania. Papryki nadziewam ciecierzycą i szpinakiem, a całość piekę dosłownie 13 minut! 

Celowo nie dodaję soli, Parmigiano Reggiano jest wystarczająco słony. Proponowane przeze mnie w przepisie zioła i przyprawy możesz zastąpić innymi wedle uznania.

Papryki pieczone w airfryerze

Papryki pieczone w airfryerze

Papryki pieczone w airfryerze

Papryki pieczone w airfryerze – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 4 papryki (mój airfryer mieści 2 papryki przekrojone na pół – 4 papryki trzeba upiec w dwóch turach)
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 200 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc
  • 8-10 dużych suszonych pomidorów marynowanych w oleju (latem warto zrobić własne – przepis)
  • 80 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • przyprawy roztarte w moździerzu: pół łyżeczki białego pieprzu, łyżeczka łagodnej chili, mała szczypta płatków ostrej chili
  • łyżeczka suszonego tymianku (lub cząbru)
  • oliwa extra vegine

Papryki pieczone w airfryerze – PRZEPIS:

  1. Ciecierzycę wsyp do miski, zalej obficie wodą i namocz przez noc (12 godzin lub dłużej).
  2. Namoczoną ciecierzycę odcedź i ugotuj (gotuj przez około 50-60 minut). Ugotowaną ciecierzycę odcedź i przełóż do miski.
  3. W głębokim rondlu podduś na oliwie opłukany szpinak przez 15-20 minut, dodając kolejne garście liści. Jeżeli uznasz, że szpinak jest zbyt suchy, dodaj na patelnię trochę wody. Gdy cały szpinak straci objętość, przełóż go do miski z ciecierzycą. 
  4. W tym czasie do ciecierzycy dodaj posiekane orzechy, pokrojone suszone pomidory, przyprawy, zioła i świeżo starty Parmigiano Reggiano. Odłóż dwie łyżki Parmezanu do posypania papryk tuż przed pieczeniem. Dodaj do miski gotowy szpinak, wymieszaj.
  5. Umyte papryki przekrój na pół, usuń z każdej gniazdo nasienne wraz z białą błoną.
  6. Wypełnij papryki przygotowanym nadzieniem z ciecierzycy i szpinaku, ułóż je w koszyku airfryera, posyp pozostałym Parmigiano Reggiano.
  7. Piecz 12 minut w temperaturze 160 stopni C oraz dodatkowo 1 minutę w 180 stopniach C, gotowe!

Airfryer Wartmann dostępny w RONIC.PL to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, a nawet sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Papryki pieczone w airfryerze

Papryki pieczone w airfryerze

Papryki pieczone w airfryerze

Papryki pieczone w airfryerze

Papryki pieczone w airfryerze