Frittata z airfryera.
Frittata z airfryera to doskonały pomysł na błyskawiczne i sycące zimowe śniadanie. Jedna frittata, czyli puszysty pieczony omlet z mnóstwem fajnych dodatków, spokojnie wystarcza jako porcja dla dwóch osób. Rewelacja, polecam!
Airfryer Wartmann dostępny w RONIC.PL to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, a nawet sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C.
Więcej przepisów na airfryer Wartmann znajdziesz tutaj.
Frittata z airfryera – SKŁADNIKI na 2 porcje (gruby omlet dzielony na pół):
- 7 jajek (wolny chów, rozmiar L)
- około 50 g Prosciutto lub innej długo dojrzewającej szynki
- 8-10 suszonych pomidorów, najlepiej domowej roboty (przepis)
- mała burrata (125 g) albo mozzarella
- 4-6 gałązek kolendry, listki oderwane
- łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- oliwa extra vergine
Frittata z airfryera – PRZEPIS na 2 porcje:
Wbij do miski jajka, dodaj zielony pieprz, listki kolendry i wymieszaj trzepaczką. Patelnię przeznaczoną do używania w piekarniku lub inne podobne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą i wlej masę jajeczną. Dorzuć porwane na kawałki Prosciutto, porwaną na kawałki burratę i suszone pomidory w całości. Wstaw do airfryera i piecz 18-19 minut w temperaturze 160 stopni C, gotowe!