Najprostszy przepis na bułki z airfryera.

To moje pierwsze ziarniste bułki z airfryera (bez mąki), ale na pewno nie ostatnie. Bazę bułek stanowią płatki owsiane, ziarna, nasiona i woda. Używam fińskiego bezglutenowego owsa, dzięki czemu gotowe bułki również są bezglutenowe. Przepis jest najprostszy na świecie: wystarczy wymieszać suche składniki, wlać wodę mineralną, ponownie wymieszać, odstawić na 5 minut, uformować bułki i upiec. To tak błyskawiczny i łatwy patent, że na 100% będę do niego wracać. Bułki są pyszne, mają chrupiącą skórkę i mnóstwo składników odżywczych.

Airfryer Wartmann (beztłuszczowa frytkownica) to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placekowsiankę na śniadanie, gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz, a nawet piecze chleb!

Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik – rozgrzewa się natychmiast, działając na pełnych obrotach od pierwszej sekundy. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Najprostszy przepis na bułki z airfryera

Najprostszy przepis na bułki z airfryera

Najprostszy przepis na bułki z airfryera – SKŁADNIKI na 5 sztuk:

  • 220 g płatków owsianych bezglutenowych (używam płatków Elovena)
  • 80 g nasion sezamu, nasion słonecznika, nasion siemienia lnianego i mielonego lnu w mniej więcej równych proporcjach
  • 1-2 łyżki nasion chia
  • kopiasta łyżka zmielonych łusek nasion babki jajowatej (do kupienia w sklepach z żywnością organiczną)
  • 360 ml wody mineralnej w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki soli Maldon

Najprostszy przepis na bułki z airfryera – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, wlej wodę, ponownie krótko wymieszaj masę na bułki łopatką do ciasta i odstaw na 5 minut.
  2. Uformuj z ciasta bułki. U mnie wychodzi 5 sztuk, w airfryerze mieszczą się 4 bułki naraz.
  3. Ułóż bułki w koszyku airfryera wyłożonym pergaminem.
  4. Włącz airfryer i piecz bułki w temperaturze 200ºC przez 40 do 45 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Najprostszy przepis na bułki z airfryera

Najprostszy przepis na bułki z airfryera

Najprostszy przepis na bułki z airfryera

Najprostszy przepis na bułki z airfryera