Sałatka z żółtych buraków.

Czysty roślinny makaron z czterech rodzajów warzywnej mąki ze strączków, kolorowe pomidory i żółte buraki, które w smaku praktycznie niczym nie różnią się od klasycznych czerwonych – pożywna letnia sałatka z sezonowych składników, która w ciepły dzień spokojnie zastąpi obiad. 

Jeżeli używasz młodych buraków z botwinką, użyj liści na przykład do zupy lub farinaty. W razie potrzeby, żółte buraki zastąp czerwonymi, a pomidory ananasowe Bawolim sercem lub malinówką. Zamiast rukwi wodnej świetnie sprawdzi się rukola lub roszponka.

Sałatka z żółtych buraków

Sałatka z żółtych buraków

Sałatka z żółtych buraków – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • około 500 g drobnych żółtych buraków
  • 250 g dobrego makaronu (u mnie: bezglutenowy makaron z ciecierzycy, soczewicy, groszku i fasoli w równych proporcjach)
  • 2-4 pomidory ananasowe
  • 3 łyżeczki kaparów marynowanych w soli
  • 2-3 duże garście rukwi wodnej (może być też rukola)
  • mała garść listków bazylii (u mnie: bazylia cynamonowa)
  • oliwa extra vergine
  • 2-3 szczypty płatków chili
  • trochę czarnego pieprzu

Sałatka z żółtych buraków – PRZEPIS:

  1. Wyszorowane buraki ułóż w koszyku airfryera. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. 
  2. Gotowe buraki odstaw do ostygnięcia, po czym obierz ze skórki.
  3. W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną bieżącą wodą.
  4. Obrane ze skórki i pokrojone buraki przełóż do miski, skrop oliwą i przemieszaj z listkami tymianku. Dodaj pokrojone na kawałki pomidory ananasowe, ugotowany makaron, listki bazylii, pieprz i kapary (jeżeli używasz kaparów marynowanych w soli, kilka minut wcześniej zalej je wodą, by pozbyć się nadmiaru soli). Delikatnie przemieszaj.
  5. Na talerzach ułóż porcje rukwi wodnej i skrop oliwą. Na rukiew wyłóż porcje sałatki. Skrop je oliwą i posyp płatkami chili, gotowe!

Mój airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze nie tylko ziemniaki, ale też dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz, a nawet piecze chleb!

Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik – rozgrzewa się natychmiast, działając na pełnych obrotach od pierwszej sekundy. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann oraz Magimix – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: kliknij i kup taniej Rabat Ronic.

Sałatka z żółtych buraków

Sałatka z żółtych buraków

Sałatka z żółtych buraków

Sałatka z żółtych buraków