Ryż z kurkumą i pieczony kalafior.
Prosty wiosenny obiad na szybko. Maj jest sezonem nie tylko szparagowym, ale też kalafiorowym, warto więc z tego korzystać. Takie miski to dla mnie kwintesencja roślinnej kuchni – aromatycznej, kolorowej i po prostu pysznej.
Mini kalafiory kupiłem na naszym wiejskim targu, w razie potrzeby zastąp je porcją kalafiora standardowych rozmiarów. Piekę je w airfryerze (tak jest szybciej), ale nie ma przeszkód, by upiec je w piekarniku. Jak zwykle w tego typu przepisach, używam sporej ilości przypraw, ponieważ zależy mi na tym, by ryż był mocno aromatyczny. Jednocześnie, nie powinien być zbyt pikantny, tak by ostrość nie zdominowała smaków całego dania i nie przytłumiła świeżości. Ryż smażę długo, aż dobrze się podsuszy i zacznie rumienić. Polecam!
Mój airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz, a nawet piecze chleb!
Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik – rozgrzewa się natychmiast, działając na pełnych obrotach od pierwszej sekundy. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.
Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.
Ryż z kurkumą i pieczony kalafior – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Kalafior
- 2 małe kalafiory
- oliwa extra vergine
- przyprawy: ½ łyżeczki gochugaru, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu (roztartego w moździerzu), ½ łyżeczki czarnego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu)
- sól Maldon
Ryż
- 200 g ryżu (u mnie: tajski jaśminowy)
- 1 duża biała cebula, posiekana
- duża garść listków kolendry, grubo posiekanych
- przyprawy: kopiasta łyżeczka mielonej kurkumy, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu (roztartego w moździerzu), łyżeczka kminu rzymskiego (roztartego w moździerzu), ½ łyżeczki nasion fenkułu (roztartych w moździerzu), ½ łyżeczki pieprzu Cubeba lub voatsiperifery (roztartego w moździerzu), ½ łyżeczki pieprzu jamajskiego (roztartego w moździerzu), mała szczypta płatków ostrej chili
- olej lub oliwa do smażenia
- sól Maldon
- garść prażonych solonych migdałów, grubo posiekanych
Ryż z kurkumą i pieczony kalafior – PRZEPIS:
- Ugotuj ryż (około 12 minut od wsypania do wrzątku).
- Przygotuj kalafiory: natrzyj je oliwą i wetrzyj przyprawy oraz suszone zioła (gochugaru, pieprz, sól, rozmaryn).
- Ułóż kalafiory w koszyku airfryera i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni C, po czym kolejne 10 minut w temperaturze 140 stopni C.
- W tym czasie w głębokiej patelni podsmaż na oleju cebulę. Następnie, dodaj ugotowany wcześniej ryż i wszystkie przyprawy do ryżu. Dokładnie wymieszaj. Smaż na średnim ogniu przez około 15 minut (w razie potrzeby nieco dłużej). Co pewien czas przemieszaj. Gotowy ryż powinien być dobrze podsmażony i lekko zrumieniony. Na koniec zdejmij patelnię z ognia i dodaj większość grubo posiekanych listków kolendry.
- Podziel ryż na porcje. Na wierzchu ułóż kalafior. Całość skrop oliwą i posyp grubo posiekanymi solonymi migdałami oraz pozostałą natką kolendry.