Omlet z oliwkami i burratą.
Pieką Państwo omlety we frajerze? Ja co najmniej raz w tygodniu, na przykład z marynowaną papryką, z serem i ziołami, z cukinią, ze szparagami, z bobem i burratą. Pieczone omlety rosną jak na drożdżach! W razie potrzeby burratę zastąp mozzarellą albo innym serem, który ładnie się topi.
Airfryer Wartmann dostępny w RONIC.PL to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze ziemniaki i dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlety, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, chleb, a nawet gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz! I to wszystko bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C.
Więcej przepisów na airfryer Wartmann znajdziesz tutaj.
Omlet z oliwkami i burratą – SKŁADNIKI na 2 porcje (jeden grubaśny omlet dzielony na pół):
- 6-7 jajek (wolny chów, rozmiar M)
- 2 garście oliwek Kalamata bez pestek, pokrojonych
- 1 marynowana zielona papryczka chili, posiekana
- mała burrata (125 g) albo mozzarella
- listki oregano, bazylii lub tymianku
- przyprawy roztarte w moździerzu: pół łyżeczki zielonego pieprzu, pół łyżeczki suszonego tymianku, szczypta słodkiej chili i szczypta soli (oliwki są mocno słone)
- oliwa extra vergine do podania
Omlet z oliwkami i burratą – PRZEPIS:
Wbij do miski jajka, dodaj przyprawy, zioła i wymieszaj trzepaczką. Patelnię przeznaczoną do używania w piekarniku lub inne podobne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść ghee, masłem lub oliwą i wlej masę jajeczną. Dorzuć oliwki i porwaną na kawałki burratę lub mozzarellę. Wstaw do airfryera i piecz około 16-18 minut w temperaturze 160 stopni C. Skrop oliwą i gotowe!